Noua fabrică de diplome: statul obligă firmele să angajeze specialist în gunoaie. Dacă n-ai unul, rişti amenzi usturătoare

O lege intrată în vigoare încă din 2011 obligă aproape toate firmele şi instituţiile publice din România să aibă cel puţin un angajat pe care să îl specializeze în managementul deşeurilor. Firmele care nu respectă prevederile actului normativ pot primi amenzi de până la 30.000 de lei. Garda de Mediu a dat deja sute de amenzi.
Şerban Buşcu - lun, 13 apr. 2015, 21:01
Noua fabrică de diplome: statul obligă firmele să angajeze specialist în gunoaie. Dacă n-ai unul, rişti amenzi usturătoare

O lege intrată în vigoare în 2011 şi republicată anul trecut obligă  firmele şi instituţiile publice din România să aibă cel puţin un angajat specializat în managementul deşeurilor. „ Deţinătorii/Producătorii de deşeuri persoane juridice, comercianţii, precum şi operatorii economici prevăzuţi la alin. (2) au obligaţia să desemneze o persoană din rândul angajaţilor proprii care să urmarească şi să asigure îndeplinirea obligaţiilor prevăzute de prezenta lege sau sa delege această obligaţie unei terţe persoane.”, arată legea 211/2011 la articolul 22. Potrivit aceluiaşi document, persoana desemnată ca „responsabil cu gestionarea deşeurilor” trebuie să parcurgă un curs de specialitate ţinut de specialişti în domeniu.

Firmele care nu respectă prevederile legale pot fi sancţionate cu amenzi de până la 30.000 de lei. De altfel, Garda de Mediu a aplicat deja astfel de sancţiuni câtorva sute de operatori economici. Lista deşeurilor pentru care este nevoie de un „gestionar” pregătit ca atare este extrem de amplă şi include becuri, ambalaje de carton şi plastic, componente de calculator sau hârtie pentru imprimantă, adică obiecte pe care le utilizează orice firmă. Un statut special, definit de alte legi, au doar cei care lucrează cu deşeuri foarte poluante cum ar fi anvelopele, resturile de origine animală, substanţele toxice sau materialele radioactive.

Cine pregăteşte „gunoierul de firmă” poate face bani frumoşi

Angajatul care se va ocupa de gestionarea deşeurilor trebuie să fie calificat în acest sens prin absolvirea unui curs de specialitate. În ţară există mai multe firme care organizează astfel de cursuri, unele dintre ele recomandate de organizaţii patronale. Prelegerile sunt ţinute de angajaţi ai Gărzii de Mediu iar organizatorul nu trebuie să îndeplinească criterii specifice pentru a putea ţine astfel de cursuri. „ Angajatul nu primeşte o competenţă anume, o calificare. El este doar beneficiarul unui certificat care atestă că a participat la respectivele cursuri. Organizatorii nu sunt specialişti în protecţia mediului şi firme specializate în evenimente. Este suficient să se stabilească un acord cu Ministerul Mediului sau cu Garda de Mediu pentru contractarea lectorilor”, explică un specialist în domeniu.

Preţul unui curs variază între 250 şi 350 de lei în funcţie de firmă şi de perioada în care este înscris angajatul. În România sunt active în jur de 600.000 de firme cărora li se adaugă insituţiile publice ceea ce înseamnă o piaţă consistentă pentru organizatorii de cursuri de pregătire pentru responsabilii în managementul deşeurilor.

Te-ar mai putea interesa și
Discuții în coaliție pe proiectul de buget
Discuții în coaliție pe proiectul de buget
Liderii coaliţiei de guvernare vor avea o întâlnire de lucru pentru a discuta proiectul de buget pe anul viitor....
Schengen/Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România
Schengen/Ciolacu: Austria este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria "şi-a flexibilizat poziţia" în ceea ce priveşte spaţiul ...
Majoritatea țărilor care au anunțat că vor monta turbine eoliene offshore își vor rata țintele stabilite pentru 2030
Majoritatea țărilor care au anunțat că vor monta turbine eoliene offshore își vor rata țintele stabilite pentru 2030
Dintre cele 19 țări cu obiective clare privind energia eoliană offshore pentru 2030, doar Polonia și Irlanda par să ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare consideră că trebuie îndeplinite o serie de condiții pentru adoptarea noilor tehnici genomice (NGT)
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare consideră că trebuie îndeplinite o serie de condiții pentru adoptarea noilor ...
Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) nu se opune progresului tehnologic dar consideră că există o serie de ...