Firmele din sectorul IT şi-au menţinut profitabilitatea, chiar dacă vânzările au scăzut – analiză Coface

Companiile locale din sectorul IT şi-au menţinut nivelul de profitabilitate, în 2012, cu o rată de 1,75%, similară celei din 2008, chiar dacă volumul vânzărilor din sector a scăzut cu 27%, arată o analiză a companiei Coface
Economica.net - mar, 24 iun. 2014, 10:30
Firmele din sectorul IT şi-au menţinut profitabilitatea, chiar dacă vânzările au scăzut - analiză Coface

‘Ultima perioadă este considerată una problematica din punct de vedere comercial, sub auspiciile scăderii vânzărilor pentru firmele din sectorul analizat, dar acest lucru nu se observă şi în performanţa financiară a firmelor, sectorul înregistrând un rezultat net pozitiv, corespunzător unei rate a profitabilităţii de 1,75% din cifra de afaceri. Nivelul de profitabilitate atins în 2012 este astfel similar celui înregistrat la sfârşitul anului 2008, în condiţiile în care volumul vânzărilor din sector a scăzut cu nu mai puţin de 27% în acest interval. De asemenea se poate remarca o creştere a investiţiilor, care au acoperit gradul de amortizare, şi au fost finanţate în baza unei politici echilibrate şi care respectă principiul maturităţii scadenţelor’, arată analiza.

Din perspectiva evoluţiei rezultatului net în perioada 2011 – 2012, jumătate dintre companii au reuşit îmbunătăţirea rezultatului net în 2012, în timp ce cealaltă jumătate s-a confruntat cu reducerea acestuia.

Evoluţia companiilor din sectorul de distribuţie produse IT din anii anteriori se resimte în 2013. Contracţia veniturilor şi concurenţa peste medie înregistrată în sectorul distribuţiei de produse IT şi software şi-au lăsat amprenta asupra evoluţiei companiilor pe parcursul anului 2013 iar 15% dintre companiile analizate şi-au încetat activitatea. Aceste companii aveau o medie de 10 ani de activitate, o cifră de afaceri cumulată de 313 milioane lei şi datorii totale de 336 milioane lei.

Din punctul de vedere al impactului social, numărul de locuri de muncă dispărute prin ieşirea din funcţiune a celor 198 de companii în 2013 este mai mare decât al celor nou create de firmele înfiinţate pe parcursul ultimilor patru ani.

Această tendinţă erodează şi mai mult capacitatea de regenerare a sectorului, oricum afectată de impactul crizei economico-financiare.

Pentru anul 2013, Coface a analizat individual, pe parcursul anului 2013, la solicitarea partenerilor de afaceri sau pentru monitorizarea expunerilor directe în cadrul diviziei de asigurări, 36.000 de firme unice, cu o cifră de afaceri totală de aproximativ 180 miliarde euro, reprezentând aproximativ 70% din cifra de afaceri a tuturor firmelor active la nivel naţional.

Analiza Coface arată că 65% dintre companiile analizate prezintă un risc de insolvenţă peste medie, o cincime dintre acestea înregistrând un risc ridicat. Din punctul de vedere al regimului de plată, aproximativ 41% dintre companii efectuează plăţile foarte lent, sau nu respectă condiţiile contractuale şi doar 26% efectuează plăţile fără întârzieri.

‘În ciuda provocărilor multiple generate de efectele crizei financiare, companiile care activează în sectorul distribuţiei IT şi-au conservat performanţa financiară. Astfel, deşi veniturile înregistrate pe parcursul anului 2012 la nivel sectorial au înregistrat o scădere cu 27% faţă de anul 2008, nivelul profitabilităţii totale a rămas acelaşi, respectiv un rezultat net cumulat de 97 milioane lei. Acest lucru s-a datorat pe de o parte situaţiei financiare solide a companiilor medii şi mari, precum şi creşterii accesului populaţiei la tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor. Astfel, conform ultimelor cifre publicate de INSSE pentru anul 2013, 56% din totalul gospodăriilor din România deţin un calculator acasă, iar 71% dintre acestea aparţin gospodăriilor localizate în mediul urban. În acelaşi timp, telefonul mobil sau smartphone-ul este cel mai utilizat dispozitiv pentru accesarea internetului, acesta fiind folosit în proporţie de 61,8%.’, arată Constantin Coman, country manager, Coface România.

Conform situaţiilor financiare publicate de Ministerul Finanţelor, 1.266 de firme care au domeniu principal de activitate ‘Comerţ cu ridicată al calculatoarelor, echipamentelor periferice şi software-ului’ au generat în cursul anului 2012 o cifră de afaceri totală de de 5,6 miliarde lei şi au creat 5.491 de locuri de muncă, precizează Coface.

Aproximativ 25% dintre companiile care au depus situaţiile financiare pentru anul 2012 nu au desfăşurat în realitate nicio activitate, cifra de afaceri declarată fiind zero. 44% dintre companiile active înregistrează o cifră de afaceri mai mică de 100 euro pe an (2012), ponderea valorică în total cifra de afaceri a acestui segment fiind de doar 1%. Doar 119 companii din acest sector înregistrează o cifră de afaceri anuală mai mare de un milion de euro, generând circa 92% dintre veniturile înregistrate la nivelul întregului sector, potrivit analizei.

Cercetarea arată că sectorul distribuţiei de produse IT şi software este unul destul de matur, peste jumătate dintre companiile active având mai mult de 10 ani de experienţă pe piaţă. Aceste companii joacă cel mai important rol economic şi social în cadrul sectorului, ele fiind cele care generează 87% din cifra de afaceri înregistrată per total în domeniu şi concentrează 85% din efectivul total de salariaţi.

Contul de profit şi pierdere pentru companiile din cadrul sectorului, precum şi impactul acestuia asupra soldurilor înregistrate în bilanţurile consolidate, arată că anul 2012 nu a fost unul favorabil din punctul de vedere al evoluţiei comerciale, 45% din totalul companiilor considerate active în acest sector înregistrând o contracţie a cifrei de afaceri faţă de anul financiar anterior.

Pentru două treimi dintre firmele analizate, activitatea desfăşurată pe parcursul anului 2012 a fost profitabilă, în timp ce restul de 35% au înregistrat pierderi nete, iar pentru jumătate dintre acestea nivelul pierderilor au depăşit 20% din cifra de afaceri anuală.

Situaţia profitabilităţii pe categorii de mărime a cifrei de afaceri indică o concentrare exclusivă a pierderilor în zona companiilor cu cifra de afaceri mai mică de 500 euro, care au înregistrat un rezultat net agregat negativ, în timp ce la nivelul tuturor celorlalte segmente de mărime s-a înregistrat profit.

Din perspectiva evoluţiei rezultatului net în perioada 2011 – 2012, jumătate dintre companii au reuşit îmbunătăţirea rezultatului net în 2012, în timp ce cealaltă jumătate s-a confruntat cu reducerea acestuia.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...