Firmele europene pun banii la saltea în aşteptarea următoarei mutări a BCE

Numerarul depozitat la bănci de companiile europene a atins un nivel record, ceea ce creşte încrederea investitorilor că piaţa de obligaţiuni corporative poate traversa perioada dificilă provocată de răspândirea noilor tulpini de Covid-19 sau eliminarea stimulentelor de către băncile centrale, transmite Bloomberg.
AGERPRES - mar, 07 sept. 2021, 12:52
Firmele europene pun banii la saltea în aşteptarea următoarei mutări a BCE

Potrivit datelor Băncii Centrale Europene, depozitele companiilor non-financiare din zona euro au încheiat luna iulie la un nivel record de 3.200 de miliarde de euro, cu aproximativ 600 miliarde de euro mai mult decât la începutului anului trecut, scrie Agerpres.

Această rezervă mare de lichidităţi este unul din motivele pentru calmul înregistrat în prezent pe pieţele de credit, chiar dacă traderii urmăresc cu atenţie orice semnale venite de la BCE, care va organiza joi o reuniune a consiliului guvernatorilor, cu privire la debutul retragerii stimulentelor.

Firmele „ar putea fi mai agresive, dar pentru moment preferă să fie prudente”, spune Philipp Burckhardt, analist şi manager de portofoliu la Lombard Odier Investment Managers.

În paralel, cumpărătorii de obligaţiuni corporative au şi ei un exces de numerar după ce intrările în fonduri de tip investment-grade s-au accelerat în ultimele săptămâni.

Potrivit datelor colectate de analiştii de la Bank of America, banii direcţionaţi de investitorii de retail în fondurile europene de tip investment-grade au depăşit 50 de miliarde de dolari în acest an. În plus, datele publicate săptămâna trecută arată de asemenea „intrări puternice” în fondurile de tip investment-grade, un fenomen care poate fi atribuit creşterii incertitudinii cu privire la varianta delta a coronavirusului.

Cu toate acestea persistă riscurile cu privire la retragerea stimulentelor de către băncile centrale. Atenţia cu privire la reuniunea de săptămâna aceasta de la BCE s-a intensificat, pe fondul accelerării inflaţiei şi a declaraţiilor unor oficiali de la BCE conform cărora creşterile de preţuri ar putea conduce la reducerea stimulentelor. Chiar şi aşa, ar fi nevoie de o mutare majoără a BCE pentru a mişca piaţa.

„Este greu să fii preocupat în mod excesiv de următoarele luni. Sunt multe elemente care ar putea deranja pieţele de credit dar toate au o probabilitate redusă”, spune Tom Moulds, manager de portofoliu la BlueBay Asset Management.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, numai noi suntem deştepţi?
Ciolacu despre cota unică: Dacă mai sunt trei, patru state în Europa cu cotă unică, toţi restul sunt nişte tâmpiţi, ...
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că mai sunt trei sau patru state în Europa care au cota unică, întrebându-se ...
Nicușor Dan: Curtea de Apel București a anulat definitiv PUZ Sector 3
Nicușor Dan: Curtea de Apel București a anulat definitiv PUZ Sector 3
Primarul Bucureștiului, Nicușor Dan a anunțat că PUZ-ul Sectorului 3 a fost anulat definitiv. Asta după ce săptămâna ...
Viitorul cancelar german Olaf Scholz este în favoarea vaccinării obligatorii. Curtea Constituțională a Germaniei consideră legale măsurile de izolare parțială
Viitorul cancelar german Olaf Scholz este în favoarea vaccinării obligatorii. Curtea Constituțională a Germaniei consideră ...
Viitorul cancelar german Olaf Scholz a declarat marţi că este în favoarea vaccinării obligatorii împotriva COVID-19 ...