1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 3 º

Companii

Firmele îşi verifică partenerii în privinţa capacităţii de a-şi achita obligaţiile bănești - analiză

Firmele româneşti au fost mai interesate, în prima jumătate a acestui an, de situaţia financiară a partenerilor de afaceri şi de structura acţionariatului, după ce, în aceeaşi perioadă din 2013, se interesau mai degrabă de incidentele de plată provocate de potenţialii clienţi, reiese dintr-o analiză a RisCo, platformă online de verificare a companiilor.

30 iul, 2014 | AGERPRES

'Verificarea atentă şi constantă a partenerilor de afaceri a devenit, fără îndoială, necesară într-o perioadă în care deciziile trebuie luate într-un timp relativ scurt, iar mediul de afaceri este dominat de incertitudine. (...) În funcţie de structură, cel mai solicitate au fost rapoartele Rating Financiar (13%), Participaţii Acţionari (13%), CIP (12%), Probabilitatea de Insolvenţă şi Valoarea de Piaţă (8%) şi Datorii Restante la Bugetul de Stat (8%). Se observă o schimbare în clasament comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când cele mai solicitate rapoarte au fost CIP Online (23,43%), Buletinul Insolvenţei (19,49%), Procese în Instanţă (14,49%), Rating Financiar (11,46%) şi Datorii Restante la Bugetul de Stat (12,19%). Dacă anul trecut companiile au fost cel mai mult interesate de incidentele de plăţi aferente biletelor la ordin şi cecurilor emise de o persoană juridică în ultimii 7 ani, în 2014 firmele au dorit să afle care este capacitatea firmelor cu care lucrează de a-şi achita obligaţiile financiare', a explicat Dragoş Cabat, managing partner RisCo.

Platforma RisCo a generat, în primele şase luni din acest an, peste 270.000 de rapoarte, de circa 3 ori mai multe decât în perioada corespunzătoare din 2013.

Cele mai multe dintre companiile care au efectuat verificări pe www.RisCo.ro sunt din Municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Cluj, Timiş şi Braşov şi activează în Comerţul cu ridicată, Comerţ cu amănuntul, Management şi Consultanţă în Management, Transporturi şi Construcţii de clădiri. 'Cele mai multe dintre companiile care fac verificări (32%) au cifra de afaceri cuprinsă între 100.000 şi 1 milion de euro, fiind urmate în clasament de firme cu cifra de afaceri între 1 şi 10 milioane de euro (31%) şi companiile mici, cu cifra de afaceri de până la 100.000 euro (20%) - dar această structură nu este sensibil diferită de cea a companiilor din economia românească în general', a mai spus Dragoş Cabat.

În ceea ce priveşte distribuţia firmelor în funcţie de anul de înfiinţare, cele mai preocupate de verificarea clienţilor şi furnizărilor sunt cele care s-au înfiinţat după 2010, respectiv 45%. Însă un interes sporit pentru desfăşurarea afacerilor în siguranţă este acordat şi de firmele înfiinţate între 2005-2009 (24%), dar şi între 1991 - 1995 (20%), mai reiese din analiza citată.

'Pentru a doua jumătate a anului 2014, ne aşteptăm ca mediul de afaceri să se îmbunătăţească în continuare, pe seama creşterii economice şi a echilibrelor macroeconomice existente. Totuşi, evoluţia viitoare a economiei depinde pe plan intern de evoluţia perioadei pre-electorale, iar extern de conflictele regionale, în special de cel din Ucraina care poate avea un impact asupra creşterii economice a partenerilor noştri economici din UE şi implicit, asupra cererii de bunuri şi servicii la export', a concluzionat Dragoş Cabat.

Potrivit analizei RisCo, anul 2014 a fost marcat de o revenire a mediului de afaceri românesc. 'Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), în primele cinci luni ale acestui an, numărul firmelor care au intrat în insolvenţă s-a diminuat cu 13,47% comparativ cu intervalul corespunzător din 2013, la 11.030 de firme. În acelaşi timp, 7.531 de firme s-au dizolvat, cu 26,29% mai puţine faţă de anul trecut, iar 7.546 de companii şi-au suspendat activitatea, în scădere cu 29,49%', reise din analiza citată.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO