Fiscul amână publicarea listei datornicilor pe site

ANAF va publica lista datornicilor pe data de 3 mai şi nu astăzi, aşa cum anunţase iniţial.
Economica.net - sâm, 30 apr. 2016, 08:21
Fiscul amână publicarea listei datornicilor pe site

ANAF va publica pe site lista persoanelor fizice şi a companiilor cu datorii la Fisc, de minim 1.500 lei în cazul populaţiei, pe 3 mai, după ce preşedintele agenţiei, Dragoş Doroş, anunţase că prima listă va fi făcută publică pe 30 aprilie, informează News.ro.

Amânarea are loc ca urmare a sărbătorilor pascale.

Amintim că începând cu 01 ianuarie 2016, noul Cod de procedură fiscală obligă autoritatea fiscală să publice lista debitorilor la buget, debitori persoane fizice sau juridice.

Prin Ordinul ANAF nr. 1164/2016, se majorează plafoanele de la care un contribuabil ce înregistrează datorii la buget se va regăsii pe lista datornicilor.

Noutatea constă în apariția listei debitorilor persoane fizice, întrucât lista societăților cu datorii restante la buget se publică de mai mulți ani. Raportându-ne la noua procedură, listele sunt pentru debitori persoane fizice sau juridice ce înregistrează obligații bugetare neplătite la finele trimestrului 1 2016.

Procedura efectivă a fost adoptată prin OpANAF nr. 558/2016, ce a prevăzut plafoane foarte mici, nesemnificative, de la care contribuabilul se va regăsi în lista datornicilor.Potrivit reglementărilor anterioare, o persoană fizică era prezentată în lista datornicilor dacă înregistra obligații restante la buget mai mari de 100 lei, iar persoanele fizice ce desfășurau activități independente sau profesii libere apăreau pe această listă dacă obligațiile restante sunt mai mari de 500 lei.

Actul normativ aduce o îmbunătățire a procedurii de publicare a listei datornicilor, în sensul majorării plafoanelor de la care debitorii vor apărea pe această listă.

Noile plafoane aplicabile societăților și debitorilor persoane fizice sunt:
a) 100.000 lei pentru debitori mari contribuabili;

b) 50.000 lei pentru contribuabilii mijlocii;

c) 10.000 lei pentru persoanele fizice ce desfășoară activități independente sau profesii libere, respectiv pentru micii contribuabili;

d) 1.500 lei pentru persoanele fizice din celelalte categorii.

Procedura publicării listei rămâne nemodificată. Până pe data de 15 a lunii următoare încheierii trimestrului, autoritatea fiscală notifică debitorul cu privire la existența datoriei și la prezentarea acestuia în lista datornicilor.

În termen de 5 zile de la primirea notificării, debitorul are posibilitatea fie să achite obligația restantă, fie să corecteze sau să se pună de acord cu evidența administrației fiscale.

Dacă există eventuale erori, inerente în această activitate, în același termen de 5 zile, trebuie corectate.

În cazul în care contribuabilul nu decide să corecteze eventualele erori în termenul de 5 zile menționat, se presupune că datele deținute de autoritatea fiscală sunt corecte.

Foarte important: în cazul în care contribuabilul a efectuat plata datoriei, dar sumele nu au fost distribuite de către autoritatea fiscală din contul unic către obligațiile datorate, prin formularul de notificare este transpusă această situație tot pe seama contribuabilului dacă acesta nu solicită corectarea fișei în termenul de 5 zile acordat.

Prima listă a debitorilor, conform noilor proceduri, trebuie publicată până la sfârșitul lunii aprilie 2016.

 

Te-ar mai putea interesa și
Nou exponat spectaculos la Țiriac Collection: Mercedes-Benz AMG GT Black Series
Nou exponat spectaculos la Țiriac Collection: Mercedes-Benz AMG GT Black Series
Octombrie a adus un nou exponat la Țiriac Collection: un Mercedes-Benz AMG GT Black Series produs în anul 2021, model super-sport considerat a fi cel mai puternic AMG creat vreodată....
Autostrada Sibiu – Pitești: Lucrările la secțiunea 1 Sibiu – Boița, realizate în proporție de peste 48% VIDEO
Autostrada Sibiu – Pitești: Lucrările la secțiunea 1 Sibiu – Boița, realizate în proporție de peste 48% ...
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prezentat joi imagini noi de pe șantierul lotului ...
Lista completă a localităţilor ce au rata de infectare peste 3 la mia de locuitori – 46 de oraşe şi 306 comune. 40 de localităţi sunt peste 6 – COVID-19
Lista completă a localităţilor ce au rata de infectare peste 3 la mia de locuitori – 46 de oraşe şi 306 comune. ...
Incidenţa cumulată a cazurilor de COVID-19, la 14 zile, este mai mare sau egală cu 3/1.000 de locuitori în 46 de oraşe ...
Jan Demeyere și Didier Balcaen, fondatorii dezvoltatorului Speedwell, intră în acționariatul Property Tech Sigtree
Jan Demeyere și Didier Balcaen, fondatorii dezvoltatorului Speedwell, intră în acționariatul Property Tech Sigtree
Sigtree, fondat de Vlad Costea, Octavian Cazangiu și Răzvan Dumitru, a fost lansat în urmă cu trei ani cu scopul de a ...