Fiscul face un istoric al contribuabililor scoşi din evidenţa cazierului fiscal. Datele se vor păstra 10 ani – proiect

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală /ANAF/ are în plan organizarea unui istoric al contribuabililor care nu mai sunt în evidenţa cazierului fiscal, urmând să păstreze datele pentru o perioadă de 10 ani, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă referitor la cazierul fiscal publicat de Ministerul Finanţelor Publice.
Economica.net - mie, 19 aug. 2015, 07:58
Fiscul face un istoric al contribuabililor scoşi din evidenţa cazierului fiscal. Datele se vor păstra 10 ani - proiect

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, în prezent nu există reglementată obligativitatea organizării unui istoric al contribuabililor care au avut înscrise fapte sau situaţii în cazierul fiscal şi care au fost scoşi din evidenţa cazierului fiscal, care să fie consultat de către organele fiscale ori de câte ori este cazul, pentru a putea stabili comportamentul fiscal al persoanelor care, de exemplu, îşi înfiinţează societăţi sau sunt numite reprezentanţi legali ai societăţilor.

Cazierul fiscal reprezintă un mijloc de evidenţă şi urmărire a respectării disciplinei fiscale, contabile şi financiare de către contribuabili, în care se ţine evidenţa persoanelor fizice, entităţilor fără personalitate juridică şi a persoanelor juridice care au săvârşit fapte sancţionate de legile fiscale, contabile, vamale şi de cele care privesc disciplina financiară.

Prezentarea certificatului de cazier fiscal este obligatorie la înfiinţarea societăţilor, la autorizarea efectuării unei activităţi independente, la cesiunea ori înstrăinarea sub orice formă a părţilor sociale sau a acţiunilor, de către noii asociaţi, acţionari sau membril precum şi la numirea de noi reprezentanţi legali sau la cooptarea de noi asociaţi, acţionari sau membri cu prilejul efectuării majorării de capital social de către noii reprezentanţi legali, asociaţi, acţionari sau membri.

Cazierul fiscal se utilizează în scopul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, precum şi al eficientizării de către organele fiscale a procesului de administrare a impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor venituri ale bugetului general consolidat datorate de către contribuabili, prin asigurarea accesului la informaţii care relevă modul de respectare a legislaţiei fiscale, contabile, vamale şi a disciplinei financiare de către contribuabili.

Persoanele fizice şi juridice străine care nu sunt înregistrate fiscal în România nu au obligaţia să prezinte certificatul de cazier fiscal, fiind suficientă declaraţia autentică pe propria răspundere a persoanei fizice sau a reprezentantului persoanei juridice, după caz, din care să rezulte că nu au săvârşit fapte şi nu s-au aflat în situaţii de natura celor care se înscriu în evidenţa cazierului fiscal, dar şi că nu sunt înregistraţi fiscal în România.

Pe de altă parte, informaţiile privind faptele şi situaţiile înscrise în cazierul fiscal la data intrării în vigoare a proiectului de ordonanţă, în baza documentelor care nu sunt definitive în sistemul căilor de atac, se scot din evidenţa cazierului fiscal, până la rămânerea definitivă a acestora.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
OMS consideră noua variantă de COVID-19, pe care a denumit-o Omicron, drept îngrijorătoare
OMS consideră noua variantă de COVID-19, pe care a denumit-o Omicron, drept îngrijorătoare
Noua variantă B.1.1.529 de COVID-19, detectată pentru prima dată în Africa australă, a fost clasată vineri drept îngrijorătoare ...
Ofertele de muncă vacante şi salariile nete lunare oferite: recepţioner la Radisson Blu plătit cu 3.200 de lei, manager de birou – 4.000 de lei, inginer mecanic – de la 5.000 de lei
Ofertele de muncă vacante şi salariile nete lunare oferite: recepţioner la Radisson Blu plătit cu 3.200 de lei, manager ...
Printre posturile vacante în această perioadă se numără cel de recepţioner la Radisson Blu din Capitală, ofertat cu ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Agronom D.O.O. de către Agrofert A.S. și dl. Darko Aračić
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Agronom D.O.O. de către Agrofert A.S. și dl. Darko Aračić
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Agrofert a.s. din Cehia şi dl. Darko Aračić preiau în comun ...