Fiscul ia impozite şi de la păgubiţii cărora li s-au furat câştigurile la Harinvest. Ce spun avocaţii

Conform Codului Fiscal, păgubiţii casei de brokeraj Harinvest riscă să plătească impozit pe un câştig care le-a fost furat. Harinvest nu a trimis, clienţilor săi, fişele fiscale aferente operaţiunilor lor, aşa cum ar fi trebuit, pe 28 februarie, potrivit unuia dintre păgubiţi. Vineri, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar urma să clarifice problema despăgubirii investitorilor prin Fondul de Compensare.
Adrian N. Ionescu - mar, 04 mart. 2014, 22:07
Fiscul ia impozite şi de la păgubiţii cărora li s-au furat câştigurile la Harinvest. Ce spun avocaţii

„Nu ne-au trimis fişele fiscale pe 28 (februarie, n.r) şi este clar că nu ni le vor trimite. Pe 25 mai ar trebui să depunem declaraţiile la fisc, căci Codul Fiscal nu ţine seama de faptul că banii au fost pierduţi de companie şi îi impozitează”, a declarat unul dintre investitorii furaţi la Harinvest, pentru ECONOMICA.NET.

Pe de altă parte, investitorii de la Harinvest nu au primit nici un răspuns de la Ministerul Finanţelor în legătură cu solicitarea lor de suspendare a plăţii impozitului, depusă prin Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC).

Avocatul Cristian Duţescu, specializat în piaţa de capital, lămureşte dilema.

Nu există câştig în cazul evocat de dumneavoastră. Intermediarul nu poate legal să raporteze către organul fiscal venituri inexistente„, în opinia avocatului Cristian Duţescu, exprimată ca răspuns la  întrebările ECONOMICA.NET.

În ipoteza în care organul fiscal, „în temeiul unor rapotari false (în sensul comunicării unor câştiguri inexistente), făcute de intermediarul autorizat, stabileşte existenţa unui debit în sarcina unei persoane, care în realitate nu a înregistrat câştig din transferul titlurilor de valoare, fiind victima unei infracţiuni, atunci aceasta trebuie să conteste actul administrativ fiscal respectiv, conform normelor din Codul de procedură fiscală. Evident, dacă intermediarul întocmeşte şi comunică autorităţilor înscrisuri false, se va putea formula şi plângere penală”, explică avocatul citat.

Nu există estimări precise privind durata previzibilă a  proceselor.

La una dintre întâlnirile investitorilor cu oficialii ASF, Dumitru Beze, directorul AIPC a ridicat problema impozitării câştigurilor furate la Harinvest şi a cerut modificarea Codului Fiscal, pentru evitarea oricăror confuzii, ca şi a timpului pierdut de investitori prin instanţe.

Solicitarea trimisă de AIPC la MFP se referă la introducerea în Codul Fiscal a unei prevederi conform căreia, dacă ASF a trimis la Parchet documentele de control, „toate persoanele prejudiciate să aibă suspendată plata impozitului pe profit până la rezolvarea cazului”, se menţionează în minuta încheiată cu ocazia întâlnirii investitorilor cu oficialii ASF din 30 ianuarie.

„Pe unele conturi s-au făcut tranzacţii importante, s-a făcut şi profit, Fiscul îi execută silit şşi se ajunge în instanţă”, a spus Dumitru Beze, potrivit documentului citat.

Pagubele rezultate din fraudele acuzate la Harinvest sunt de circa cinci milioane de euro.

Vineri are loc o sedinţă a conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), care ar urma să  clarifice şi problema despăgubirii investitorilor prin Fondul de Compensare.

 

Ce spune la Codul Fiscal la art. 66 alin. 6:
„Pentru tranzacţiile cu titlurile de valoare, altele decât părţile sociale şi valorile mobiliare în cazul societăţilor închise, efectuate în cursul anului fiscal, fiecare intermediar, societate de administrare a investiţiilor în cazul răscumpărării de titluri de participare la fondurile deschise de investiţii sau alt plătitor de venit, după caz, are următoarele obligaţii:
a) calcularea câştigului/pierderii la fiecare tranzacţie, efectuată pentru contribuabil;
b) calcularea totalului câştigurilor/pierderilor pentru tranzacţiile efectuate în cursul anului pentru fiecare contribuabil;
c) transmiterea în formă scrisă către fiecare contribuabil a informaţiilor privind totalul câştigurilor/pierderilor, pentru tranzacţiile efectuate în cursul anului, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat;
d) depunerea la organul fiscal competent a declaraţiei informative privind totalul câştigurilor/pierderilor, pentru fiecare contribuabil, până în ultima zi a lunii februarie a anului curent, pentru anul expirat”.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...