Fiscul pune consultanţii fiscali să răspundă pentru rambursări de TVA sub 65.000 lei fără inspecţie

Fiscul va rambursa TVA de cel mult 65.000 de lei fără inspecţie fiscală anticipată dacă cererea este certificată "fără rezerve" de către un consultant fiscal, care îşi asumă indirect răspunderea, inspecţia fiscală ulterioară fiind aplicată şi în cazul sumelor negative de TVA de sub 20.000 de lei.
Economica.net - mie, 22 ian. 2014, 05:50
Fiscul pune consultanţii fiscali să răspundă pentru rambursări de TVA sub 65.000 lei fără inspecţie

Măsura a fost propusă de Ministerul Finanţelor într-un proiect de ordonanţă elaborat la finele anului trecut şi lansat în dezbatere publică la începutul acestei săptămâni, fiind urmare a faptului că justiţia a început să acorde firmelor dobânzi penalizatoare, pe care Fiscul urmează să le plătească pentru întârzierile în rambursarea TVA.

„Modul de soluţionare, de către autorităţile fiscale din România, a rambursărilor de TVA către contribuabili se află de peste 4 ani sub monitorizarea Comisiei Europene datorită înregistrării unor întârzieri nerezonabile, mai mari de 6 luni, în soluţionarea unui număr semnificativ de cereri. Astfel, datorită evoluţiei crescătoare a numărului de cereri soluţionate cu astfel de întârzieri în aceşti ani, România se află în acest moment în ultima fază precontencioasă, aceea a Avizului motivat, iar pentru evitarea sesizării iminente a CJUE sunt necesare măsuri structurale de modificare a procedurilor legale de rambursare a TVA”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă.

După ce a fost obligată de Curtea de Europeană de Justiţie la plata unor dobânzi penalizatoare pentru întârzierea în plata TVA către o companie, la finele anului trecut, Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF) a fost obligată şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să plătească unei firme dobânzi penalizatoare de 5 milioane lei tot pentru rambursarea cu întârziere a TVA.

 Finanţele propun acum să fie majorat de la 10.000 de lei la 20.000 de lei plafonul valoric al deconturilor de TVA cu pentru care rambursările se realizează cu control ulterior.

De asemenea, a fost creat un al doilea palier valoric, între 20.000 lei şi 65.000 lei, al deconturilor de TVA rambursate cu control ulterior, dacă la opţiunea contribuabilului acestea sunt certificate de către un consultant fiscal.

Activitatea de consultanţă fiscală poate fi desfăşurată numai de persoanele înscrise în Registrul consultanţilor fiscali şi al societăţilor de consultanţă fiscală la secţiunea „persoane active”.

„Se propune reglementarea atragerii răspunderii solidare a consultantului fiscal care certifică cu rea credintă deconturi cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare şi care conduc la rambursări nelegale. Această măsură este corelată şi cu prevederile speciale privind rambursarea taxei pe valoarea adăugată”, se arată în nota de fundamentare.

Ministerul Finanţelor aminteşte că în Codul de procedură fiscală se reglementează mai multe situaţii în care terţe persoane răspund solidar cu contribuabilul pentru îndeplinirea obligaţiilor fiscale, în baza deciziei de atragere a răspunderii solidare emisă de organul fiscal.

„De subliniat că aceste terţe persoane răspund solidar cu contribuabilul dacă prin conduita lor au determinat imposibilitatea recuperării obligaţiilor fiscale de la contribuabil sau au determinat restituirea sau rambursarea necuvenită a unor sume de la bugetul de stat. Pe de altă parte, una din măsurile propuse prin prezentul act normativ este efectuarea rambursării taxei pe valoarea adăugată, cu control ulterior, dacă decontul de taxă este certificat de un consultant fiscal. În acest context, rolul şi conduita consultantului fiscal în efectuarea rambursării taxei pe valoarea adăugată sunt importante, astfel că este necesară sancţionarea lipsei bunei credinţe în certificarea deconturilor cu sumă negativă de taxă pe valoarea adăugată cu opţiune de rambursare”, se mai spune în nota de fundamentare.

Contribuabilii nou înfiinţaţi urmează să fie supuşi procedurii generale descrise, faţă de reglementarea actuală, care îi clasifică a priori în categoria celor cu risc fiscal ridicat şi sunt supuşi inspecţiei fiscale anticipate pentru rambursarea TVA.

Firmele care depun deconturile cu sumă negativă de TVA cu opţiune de rambursare certificate cu rezerve urmează să fie supuşi procedurii generale, în condiţiile în care în urma analizei
de risc efectuate de organul fiscal acesta decide efectuarea inspecţiei fiscale ulterior rambursării.

Te-ar mai putea interesa și
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
21 de milioane de euro din PNRR pentru valorificarea gunoiului de grajd. Ghidul de finanțare a fost publicat astăzi
Ghidul de finanţare pentru investiţii în capacităţi de producţie a energiei din biogaz pe bază de gunoi de grajd, cu alocare financiară de aproape 21 milioane de euro prin Planul Naţional de......
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Polonia va construi 800 de tancuri şi va stimula industria naţională de armament
Ministrul apărării polonez, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a anunţat vineri intenţia guvernului său ca 820 din cele 1.000 ...
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Iranul dă de înţeles că nu va răspunde presupusului atac al Israelului
Armata iraniană a dat de înţeles vineri că nu va răspunde presupusului atac cu drone suferit în noaptea de joi spre ...
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Rusia îşi accelerează producţia de tancuri şi lansatoare de rachete termobarice – Şoigu
Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat vineri că ţara sa îşi accelerează producţia de tancuri şi de sisteme ...