Fitch a confirmat ratingul Bulgariei la ‘BBB minus’, cu perspectivă stabilă

Fitch Ratings a confirmat ratingul de credit pe termen lung în valută atribuit Bulgariei la 'BBB minus' şi calificativul în valută la 'BBB', ambele cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - vin, 10 ian. 2014, 20:13
Fitch a confirmat ratingul Bulgariei la 'BBB minus', cu perspectivă stabilă

Plafonul de ţară al Bulgariei a fost confirmat la ‘BBB minus’, iar calificativul pe termen scurt în valută la ‘F3’.

Principalul factor care a determinat Fitch să confirme ratingul Bulgariei la ‘BBB minus’ – primul din categoria calificativelor care plasează un stat în rândul ţărilor cu risc scăzut pentru investiţii (investment grade) – a fost situaţia solidă a finanţelor publice ale ţării. Datoria guvernamentală brută, estimată la 85% din PIB în 2013, este a doua cea mai scăzută din UE.

Slăbiciunea cheie a ratingului Bulgariei o reprezintă, în opinia Fitch, tendinţa redusă de creştere a economiei, în timp ce PIB-ul pe cap de locuitor este mult sub media din UE. Agenţia estimează că economia bulgară va creşte gradual, la 2%, până în 2015, de la declinul înregistrat în ultimii doi ani.

Nivelul ridicat al fondurilor europene absorbite de Bulgaria în ultimii ani, pentru cheltuieli de infrastructură, vor sprijini creşterea economică.

De asemenea, sectorul bancar din Bulgaria este bine capitalizat şi supervizat, iar profitabilitatea moderată. Totuşi, rata creditelor neperformante a urcat la 17% din totalul împrumuturilor în trimestrul trei din 2013 şi încă este în creştere.

Bulgaria beneficiază în prezent de un rating de tip investment grade din partea tuturor celor trei mari agenţii de evaluare financiară (Standard & Poor’s, Moody’s şi Fitch).

 

Te-ar mai putea interesa și
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Gazprom, pregătit să majoreze livrările de gaze către Europa
Grupul energetic rus Gazprom este pregătit să majoreze livrările de gaze naturale către Europa....
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, ...
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...