Fitch a confirmat ratingul pe termen lung al CEC Bank la BB cu perspectivă stabilă

Fitch Ratings a confirmat ratingul pe termen lung al CEC Bank S.A. (CEC), cu sediul în România, la 'BB' cu perspectivă stabilă, ratingul de viabilitate (VR) la 'bb' și ratingul de sprijin guvernamental (GSR) la 'b', se arată într-un comunicat publicat pe site-ul instituţiei internaţionale de rating.
Gabriela Ţinteanu - mie, 15 feb. 2023, 17:25
Fitch a confirmat ratingul pe termen lung al CEC Bank la BB cu perspectivă stabilă

Agenţia de rating arată că indicatorii CEC Bank reflectă profilul de afaceri moderat, deși în curs de consolidare, capitalizarea adecvată și profilul rezonabil de finanțare și lichiditate al băncii. Aceştia compensează calitatea activelor și profitabilitatea, care sunt mai slabe decât cele ale sectorului. Profilul de risc al băncii este proporțional cu modelul său de afaceri relativ simplu, cu standarde de subscriere în linii mari în conformitate cu standardele industriei naționale, dar cu o aprobare a împrumuturilor oarecum descentralizată, împreună cu controale de risc relativ puțin sofisticate.

Presiuni economice în creștere: Încetinirea rapidă a creșterii economice a României, coroborată cu inflația ridicată și înăsprirea politicii monetare, va greva asupra performanței sectorului bancar prin limitarea creșterii creditării și prin exercitarea de presiuni asupra cheltuielilor de exploatare ale băncilor. „Cu toate acestea, marjele de dobândă îmbunătățite, șomajul scăzut și subscrierile în general rezonabile ale băncilor ar trebui să limiteze majoritatea acestor riscuri. Considerăm că mediul de operare pentru bănci va fi în concordanță cu un scor ‘bb+’ chiar dacă ar avea loc o retrogradare cu o treaptă a IDR-ului suveran al României ‘BBB-‘/Negativ”, arată agenţia de rating.

Profil de afaceri moderat: CEC este o bancă comercială de dimensiuni medii, deținută integral de statul român. Aceasta operează un model de afaceri tradițional de bancă universală, cu o creditare orientată spre segmentul non-retail, incluzând o expunere considerabilă, dar în scădere, față de entitățile din sectorul public. Banca este finanțată predominant din depozitele clienților de retail.

Profil de risc rezonabil: Evaluarea profilului de risc al CEC este proporțională cu modelul său de afaceri relativ simplu și echilibrează apetitul pentru risc destul de conservator al băncii în ceea ce privește împrumuturile de retail, dominate de credite ipotecare, cu un portofoliu de credite destul de concentrat de împrumuturi corporative. Împrumuturile acordate clienților reprezentau moderat 52% din totalul activelor la sfârșitul primului semestru din 2022, iar alte active financiare reprezintă în principal riscul suveran al României.

Rentabilitatea se stabilizează: În semestrul I din 2022, profitul operațional al băncii raportat la activele ponderate la risc (RWA) a scăzut la puțin sub 1% din cauza creșterii cheltuielilor de exploatare și a cheltuielilor de depreciere, care au compensat îmbunătățirea veniturilor pe fondul unor marje mai bune și a unor volume de afaceri mai mari. Considerăm că profitabilitatea operațională s-a îmbunătățit în semestru 2 din 2022 și a ajuns aproape de 2,5% pentru 2022. Ne așteptăm ca aceasta să se tempereze mai aproape de 2,0% în 2023, în principal din cauza creșterii cheltuielilor de depreciere.

Finanțare solidă și lichiditate puternică: Profilul de finanțare și de lichiditate al CEC reflectă lichiditatea solidă a acesteia, iar finanțarea se bazează predominant pe o bază diversificată de depozite ale clienților. Rezervele de lichiditate sunt solide și se situează confortabil peste cerințele minime de reglementare. Banca are o bază de depozite stabilă și granulară, care stă la baza raportului sănătos dintre creditele brute și depozitele clienților (aproximativ 62% la sfârșitul primului semestru din 2022). CEC a înregistrat progrese substanțiale în ceea ce privește îndeplinirea obiectivului său privind cerința minimă de fonduri proprii și pasive eligibile (MREL).

O îmbunătățire a ratingurilor băncii este puțin probabilă pe termen scurt fără o îmbunătățire a mediului operațional din România. Un record de îmbunătățire susținută a profitabilității, susținută de o îmbunătățire structurală a profilului său de afaceri, concomitent cu convergența indicatorilor de calitate a activelor sale cu cei de la nivel național, ar fi pozitiv pentru profilul de credit al băncii.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce regiunea îşi accelerează tranziţia la energiile regenerabile, arată un......
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
Israelul a atacat pentru a demonstra că are capacitatea ofensivă de a ajunge în centrul Iranului – presă
 Atacul aerian pe care Israel l-a lansat vineri împotriva Iranului a avut scopul de a demonstra Teheranului că israelienii ...
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
SUA blochează aderarea palestiniană deplină la ONU
Statele Unite au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, ...
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai ...