Fitch a confirmat ratingul pe termen lung în valută al Ciprului la „B minus”

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul pe termen lung în valută al Ciprului la 'B minus', cu perspectivă negativă, şi calificativul în monedă locală la 'CCC', transmite Reuters.
Economica.net - mar, 12 nov. 2013, 08:36
Fitch a confirmat ratingul pe termen lung în valută al Ciprului la

Confirmarea ratingurilor Ciprului reflectă programul de asistenţă financiară de care beneficiază ţara şi care sprijină nivelul lichidităţilor pe termen scurt, deşi există riscuri substanţiale de deteriorare a situaţiei ţării, apreciază Fitch.

Perspectiva economică rămâne sumbră, chiar dacă evoluţia economică din acest an este peste aşteptările agenţiei.

Pentru acest an, Fitch estimează că economia cipriotă va înregistra un declin de 7%, faţă de prognoza precedentă de aproape 9%. În 2012, PIB-ul Ciprului a scăzut cu 2,4%.

Într-un raport al Fitch publicat luna trecută se arată că finalizarea recapitalizării şi restructurării băncilor din Cipru ar trebui să îmbunătăţească încrederea şi să contribuie la stabilitatea sistemului bancar cipriot.

Totuşi, băncile rămân vulnerabile la riscurile legate de finanţare şi lichiditate şi sunt expuse la presiuni semnificative privind calitatea activelor şi profitabilitatea, în actuala perioadă de recesiune a economiei cipriote, astfel încât ratingurile vor rămâne o perioadă în zona investiţiilor speculative, avertizează agenţia.

Ca urmare a pierderilor suferite de deponenţii bancari, încrederea în sistem s-a erodat, ceea ce a provocat o reducere a depozitelor.

Economiştii se aşteaptă ca depozitele să continue să scadă, urmând ca dependenţa băncilor comerciale de finanţarea oferită de Banca Centrală a Ciprului, care în luna august 2013 se ridica la 11,3 miliarde de euro (aproximativ 22% din depozitele bancare şi 70% din PIB), să continue să crească.

În schimbul unui împrumut de 10 miliarde de euro oferit de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, Cipru a fost nevoit să accepte să-şi reducă drastic sectorul bancar, restructurând prima sa bancă, Bank of Cyprus (BoC), şi lichidând-o pe cea de-a doua, Laiki. Ciprul a devenit a cincea ţară dintre cele 17 state ale zonei euro care va beneficia de asistenţă financiară internaţională, după Grecia, Irlanda, Portugalia şi Spania.

Unele active ale Laiki au fost preluate de Bank of Cyprus.

Marfin Investment Group este un holding de investiţii cu sediul în Grecia şi operaţiuni în Europa de Sud-Est. În portofoliul său se numără producătorul grec de produse alimentare Vivartia, operatorul de ferry boat Attica Group, compania aeriană Olympic Air şi operatorul de spitale private Hygeia Group.

Pe piaţa locală operează Marfin Bank România, care, recent, a preluat de la Bank of Cyprus active brute în valoare de 82 milioane de euro şi depozite de 77 milioane de euro, precum şi tot personalul aferent serviciilor contractelor relevante.

Te-ar mai putea interesa și
S-au ieftinit gazele pentru populație. Cu ce prețuri au venit ultimele facturi
S-au ieftinit gazele pentru populație. Cu ce prețuri au venit ultimele facturi
Prețul gazelor naturale facturate de Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru popualție, pentru consumul lunii aprilie, a scăzut, așa cum era de fapt previzibil....
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Imobiliare de miliarde de euro în România: ce portofolii s-au majorat în 2023
Peste 10 miliarde de euro este valoarea portofoliilor de malluri, birouri și depozite la finele lui 2023 deținute de șase ...
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării Jocurilor Olimpice de la Paris (Video)
Emmanuel Macron şi Xi Jinping cer un „armistiţiu olimpic” în toate conflictele din lume pe perioada desfășurării ...
Preşedinţii Franţei şi Chinei, Emmanuel Macron şi Xi Jinping, au pledat luni pentru un "armistiţiu olimpic" în toate ...
Klaus Iohannis, într-o vizită de două zile la Washington. El va fi primit de președintele Biden la Casa Albă
Klaus Iohannis, într-o vizită de două zile la Washington. El va fi primit de președintele Biden la Casa Albă
Preşedintele Klaus Iohannis se va afla, timp de două zile, într-o vizită de lucru la Washington, prilej cu care va fi ...