1EUR = 4.8127 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Fitch a confirmat ratingul României, la "investment grade"

Agenţia de rating Fitch a confirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, în valută, la BBB- şi în moneda locală la BBB, menţinând astfel rating-ul ţării noastre în categoria investment grade, se arată într-un comunicat al ministrului delegat pentru Buget, Darius Bogdan Vâlcov.

06 sep, 2014 | ECONOMICA.net

Plafonul de ţară a fost confirmat la nivelul BBB+, Fitch reconfirmând totodată perspectiva stabilă a rating-ului datoriei guvernamentale a României.

Potrivit analiştilor Fitch, menţinerea rating-ului României se datorează în primul rând aşteptărilor că ţara noastră îşi va menţine ţinta de deficit bugetar pentru anul 2014 de 2,2 % şi va continua consolidarea fiscală în scopul atingerii obiectivului pe termen mediu privind deficitul structural de 1% din PIB, iar o posibilă neîndeplinire a acestui obiectiv încă din anul 2015 nu va afecta ratingul României. Deşi Fitch a revizuit în scădere creşterea economică pentru 2014 la 2,2% de la 2,8%, pe fondul rezultatelor sub aşteptări din prima jumătate a anului, totuşi prognozează o accelerare în perioada 2015-2016, la un nivel de 3% anual, în medie, inclusiv pe fondul reluării investiţiilor.

De asemenea, ţinând cont de ultimele evoluţii geopolitice din regiune, agenţia consideră că România este mai puţin afectată de sancţiunile impuse Rusiei comparativ cu alte state din Europa de Est, datorită relaţiilor comerciale limitate şi a dependenţei energetice reduse în relaţia cu Rusia.

Potrivit agenţiei Fitch, menţinerea unui trend accelerat de creştere economică în perioada următoare care să conducă la creşterea încrederii în mediul economic şi investiţional al României şi la reducerea diferenţelor de venit faţă de statele membre ale Uniunii Europene, precum şi o reducere mai rapidă a datoriei externe comparativ cu aşteptările actuale ale agenţiei, vor putea conduce în viitor la acţiuni de îmbunătăţire a rating-ului acordat României.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO