1EUR = 4.8746 RON | Bucureşti 17 º

Extern

Fitch a confirmat ratingul Turciei la 'BBB minus', cu perspectivă stabilă

Fitch Ratings a confirmat ratingul pe termen lung în valută şi monedă locală atribuit Turciei la 'BBB minus' şi, respectiv, 'BBB', cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

04 apr, 2014 | Agerpres

Plafonul de ţară a fost confirmat la 'BBB' iar calificativul pe termen scurt la 'F3'.

În perioada decembrie 2013-ianuarie 2014, Turcia a fost afectată de scăderea încrederii investitorilor, din cauza aversiunii faţă de risc la nivel global, a incertitudinilor privind viitoarea direcţie a politicii monetare a SUA şi a tensiunilor politice şi sociale din ţară.

Aceste evoluţii au pus presiune asupra lirei turceşti, arătând limitele autorităţilor de la Ankara în apărarea monedei naţionale. În 28 ianuarie, Banca Centrală a Turciei a majorat rata dobânzii de referinţă la 10%. Această decizie confirmă opinia Fitch că autorităţile sunt pregătite să ajusteze politica internă pentru a evita şocurile la adresa stabilităţii economice.

Rata inflaţiei a urcat la 8,4% în martie, de la 7,9% în februarie. Totuşi, economia rămâne volatilă iar Fitch apreciază că în viitor coerenţa şi predictibilitatea politicii macroeconomice vor fi mai slabe în Turcia decât în alte state emergente.

În februarie, lira s-a stabilizat iar rezervele internaţionale s-au redresat, după declinul din ianuarie. Producţia industrială rămâne solidă, sprijinită de exporturi, în timp ce creditarea pe plan intern a încetinit şi există indicii ale unei moderări a consumului şi a încrederii investitorilor.

Fitch a redus estimarea de creştere a economiei Turciei de la 3,2% la 2,5% pentru acest an şi de la 3,8% la 3,2% pentru anul viitor.

În pofida asigurărilor venite din partea Guvernului, numeroşi analişti şi economişti mizează pe continuarea tendinţei de depreciere a monedei turceşti, care la finele acestui an ar putea ajunge la nivelul de 2,35 lire pentru un dolar.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO