Fitch a confirmat ratingurile BCR, BRD şi Garanti Bank

Fitch Ratings a confirmat miercuri ratingurile de credit pe termen lung ale BCR şi BRD-Groupe Societe Generale la ”BBB+”, şi pe cel al al Garanti Bank la ”BBB-”, toate cu perspectivă stabilă.
Economica.net - joi, 14 nov. 2013, 06:18
Fitch a confirmat ratingurile BCR, BRD şi Garanti Bank

De asemenea, ratingul de viabilitate al BCR a fost coborât de la ”bb-” la ”b+”, se arată într-un comunicat transmis miercuri seara de agenția de evaluare financiară.

Ratingurile pe termen lung din categoria ”BBB” reprezintă așteptări reduse privind riscul de default și arată că situația economică sau din mediul de afaceri sunt principalele vulnerabilități ale emitentului.

”Ratingurile BCR, BRD și Garanti România reflectă probabilitatea ridicată să primească sprijin de la respectivii acționari majoritari, Erste Group Bank (rating A, perspectivă stabilă) Societe Generale (A, negativă) și Turkiye Garanti Bankasi (BBB, stabilă)”, se spune în comunicatul Fitch.

Fitch consideră că BCR și BRD sunt importante din punct de vedere strategic pentru acționarii lor majoritari, în pofida performanței slabe a pieței românești în ultimii patru ani, având în vedere anvergura operațiunilor Erste și Societe Generale în Europa Centrală și de Est, integrarea solidă a subsidiarelor în grupuri și sprijinul acordat în trecut.

Agenția notează de asemenea că Garanti România este o subsidiară importantă strategic pentru Garanti, iar sprijinul din partea acționarului este foarte probabil datorită integrării solide în grup.

Pe de altă parte, Fitch nu consideră că România reprezintă o piață de bază pentru Garanti.

Ratingurile BCR și BRD sunt limitate de plafonul de țară al României, ”BBB+”, iar perspectivele stabile atribuite calificativelor celor două bănci sunt similare cu cea acordată ratingului de țară, se arată în comunicat.

Astfel, orice schimbare a plafonului de țară ar rezulta într-o schimbare a ratingurilor pe termen lung ale celor două bănci, notează Fitch.

Calificativele BCR și BRD ar putea fi afectate, de asemenea, de o schimbare a strategiei băncilor-mamă privind regiunea Europei Centrale și de Est sau față de piața românească.

”În opinia Fitch, există o intenție clară în Europa de a reduce, în final, sprijinul pentru băncile importante sistemic. Dacă agenția își va schimba părerea privind predispoziția autorităților austriece sau franceze de a oferi sprijin băncilor mari din țările respective, ar apărea presiuni în sens negativ asupra ratingurilor Erste și Societe Generale. Cu toate acestea, orice risc negativ față de ratingurile Erste și Societe Generale ar trebui să fie limitat la o singură treaptă, la nivelul ratingurilor de viabilitate ”a-”, astfel că o astfel de evoluție nu va rezulta într-o coborâre a ratingurilor BCR și BRD”, se spune în comunicat.

În cazul Garanti România, ratingul este ”sensibil” la evoluția calificativului băncii-mamă, la fel și perspectiva stabilă, notează agenția.

De asemenea, ratingul Garanti România ar putea fi coborât dacă ar avea loc o scădere a importanței subsidirei pentru grup.

Reducerea ratingului de viabilitate al BCR reflectă nivelul ridicat, și încă în urcare, al creditelor problematice și neperformante (definite ca împrumuturi cu peste 90 de zile întârziere la plată) și performanțele în continuare slabe ale băncii în prima jumătate a anului 2013 în urma pierderii mari din 2012. Ratingul de volatilitate ia în calcul de asemenea gradul în care banca se bazează pe finanțare de la grupul-mamă și riscurile legate de volumul semnificativ de creditare în valută.

În același timp, ratingul de viabilitate al BCR reflectă capacitatea semnificativă a băncii de absorbție a pierderilor; încetinirea ratei de creștere a creditelor neperformante în acest an; îmbunătățirea ratei de acoperire a creditelor problematice; profitabilitatea solidă înainte de provizionare, susținută de o eficiență ridicată în ceea ce privește costurile și de marja solidă de dobândă; și lichiditatea confortabilă, continuă Fitch.

Fitch anticipează că BCR își va putea îmbunătăți rata de acoperire a creditelor problematice fără un efect semnificativ asupra capitalului, astfel că o nouă reducere a ratingului de viabilitate este puțin probabilă în prezent. Totuși, ar putea apărea presiuni negative în eventualitatea unei deteriorări peste așteptări a calității activelor, se spune în comunicat.

O creştere a ratingului de viabilitate al BCR ar necesita o îmbunătățire tangibilă a indicatorilor privind calitatea activelor și provizioanele, precum și menținerea unei profitabilități solide înainte de provizionare în condiții de dobânzi mai scăute și creștere limitată.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova confirmă că duce negocieri cu Washingtonul pentru un eliberarea baschetbalistei americance Brittney Griner în schimbul traficantului de arme Viktor Bout
Moscova confirmă că duce negocieri cu Washingtonul pentru un eliberarea baschetbalistei americance Brittney Griner în ...
Un diplomat rus a confirmat sâmbătă că Moscova şi Washingtonul discută despre un posibil schimb de prizonieri care îi implică mai ales pe un traficant de arme rus reţinut în Statele Unite......
Scade numărul de infectări cu SARS-CoV-2. 4.684 de cazuri noi au fost raportate în ultimele 24 de ore, cu 1.026 mai puține față de ziua precedentă
Scade numărul de infectări cu SARS-CoV-2. 4.684 de cazuri noi au fost raportate în ultimele 24 de ore, cu 1.026 mai puține ...
Un număr de 4.684 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 1.026 ...
Hidroelectrica scoate la închiriere locuințe
Hidroelectrica scoate la închiriere locuințe
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică al țării, a lansat un anunț de închiriere a unor locuințe ...
Evoluție modestă a lucrărilor pentru construirea centurii de sud a Timișoarei, în ciuda avertizărilor transmise de Grindeanu privind rezilierea contractului
Evoluție modestă a lucrărilor pentru construirea centurii de sud a Timișoarei, în ciuda avertizărilor transmise de ...
Constructorul de pe şantierul centurii ocolitoare de sud a municipiului Timişoara, Tirrena Scavi, continuă lucrările ...