1EUR = 4.7600 RON | Bucureşti 22 º

Finanţe şi bănci

Fitch a îmbunătăţit ratingul Băncii Transilvania la "BB plus" şi a confirmat ratingurile BCR, BRD şi UniCredit

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit ratingul pentru finanţări pe termen lung al Băncii Transilvania (BT), de la 'BB' la 'BB plus', şi de asemenea a confirmat ratingurile pentru alte trei bănci româneşti: Banca Comercială Romană S.A. (BCR) şi BRD-Groupe Societe Generale S.A. (BRD) la 'BBB plus' şi UniCredit Bank S.A. la 'BBB minus', perspectiva asociată tuturor ratingurilor fiind una stabilă, informează un comunicat de presă.

29 mai, 2018 | Agerpres

De asemenea, Fitch a îmbunătăţit ratingul de viabilitate al Băncii Transilvania la 'bb plus' de la 'bb' şi cel al UniCredit Bank S.A. la 'bb' de la 'bb minus'. Ratingul de viabilitate al BCR a fost confirmat la 'bb plus'.

Potrivit agenţiei de evaluare, îmbunătăţirea ratingului pentru finanţări pe termen lung al Băncii Transilvania reflectă îmbunătăţirea ratingului său de viabilitate. În cazul, BCR, BRD şi UniCredit Bank S.A. confirmarea ratingurilor se bazează pe posibilul sprijin de care ar putea beneficia din partea băncilor mamă, Erste Group Bank AG, Societe Generale S.A. şi Unicredit SpA.

'În opinia Fitch, Erste Group Bank AG, Societe Generale S.A. şi Unicredit SpA vor continua să îşi sprijine subsidiarele din România pentru că atât România cât şi întreaga regiune a Europei Centrale şi de Est rămâne una de importanţă strategică pentru fiecare dintre ele. Această opinie ţine cont şi de participaţiile majoritare deţinut de aceste bănci, nivelul ridicat de integrare operaţională şi managerială între aceste bănci şi băncile mamă, sprijinul de care s-au bucurat până acum şi mărimea relativ redusă a subsidiarelor în raport cu băncile mamă, ceea ce face eventualul sprijin gestionabil', se arată în comunicatul Fitch.

Potrivit analiştilor de la Fitch, ratingurile pentru finanţări pe termen lung ale BCR şi UniCredit Bank sunt sensibile la capacitatea şi disponibilitatea băncilor mamă de a oferi sprijin în situaţia în care va fi nevoie. Ratingul pe termen lung al BCR ar putea fi îmbunătăţit numai în cazul în care atât ratingul de ţară al României cât şi ratingul grupului mamă Erste Group Bank AG vor fi îmbunătăţite, în sens invers ratingul BCR va fi coborât dacă fie ratingul României fie ratingul Erste va fi retrogradat.

Ratingul pe termen lung al BRD este sensibil în principal la modificarea plafonului de ţară al României. Pe de altă parte, o modificare cu o treaptă a ratingului grupului mamă Societe Generale S.A. ar putea să nu aibă niciun impact asupra ratingului pe termen lung al BRD.

În ceea ce priveşte posibilitatea unei îmbunătăţiri a ratingului de viabilitate a băncilor româneşti peste categoria 'bb', aceasta este una limitată având în vedere opinia Fitch că mediul operaţional în România rămâne destul de volatil şi vulnerabil la şocurile externe, în pofida relansării ciclice care în prezent susţine indicatorii financiari ai băncilor. În schimb, ratingul de viabilitate al celor trei bănci ar putea fi retrogradat dacă un mediu operaţional mai slab sau o creştere semnificativă a apetitului de risc se va traduce printr-o deteriorare semnificativă a calităţii activelor şi a capitalizării băncilor.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO