Fitch a îmbunătăţit ratingul Spaniei la ‘BBB plus’ cu perspectivă stabilă

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a îmbunătăţit, vineri, cu o treaptă ratingul suveran al Spaniei de la 'BBB' până la 'BBB plus' iar perspectiva asociată este una stabilă, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 25 apr. 2014, 19:41
Fitch a îmbunătăţit ratingul Spaniei la 'BBB plus' cu perspectivă stabilă

De asemenea, Fitch a îmbunătăţit şi plafonul de ţară al Spaniei la ‘AA plus’ de la ‘AA’.

‘Riscurile la adresa credibilităţii Spaniei s-au redus după retrogradarea ratingului la ‘BBB’ în luna iunie 2012. Condiţiile de finanţare s-au îmbunătăţit, prognoza economică este mai sigură iar riscul ca băncile spaniole să pună o nouă povară pe stat s-au redus’, apreciază Fitch.

Agenţia de rating estimează că deficitul bugetar al Spaniei în acest an va de 5,7% din PIB. De asemenea, datoria publică a Spaniei, care a crescut în medie cu 11 puncte procentuale pe an după 2008, ar urma să atingă nivelul de vârf de 104% din PIB în 2016.

‘Ratingurile Spaniei sunt susţinute de economia sa diversificată, care se ajustează uşor după criza creditului. Ratingurile Spaniei sunt mai mici decât cele ale altor mari economii avansate, reflectând riscurile mari la adresa credibilităţii puse de ajustările economice şi financiare în interiorul zonei euro. Perspectivele de creştere pe termen mediu sunt slabe, toate sectoarele economiei rămân puternic îndatorare iar rata şomajului este excepţional de mare’, apreciază Fitch.

Decizia de astăzi a Fitch pune ratingul suveran al Spaniei cu două trepte deasupra nivelului ‘junk’, nerecomandat pentru investiţii. La finele lunii februarie, o altă mare agenţie de evaluare, Moody’s Investors Service, a îmbunătăţit şi ea ratingul Spaniei cu o treaptă până la ‘Baa2’. Cea de a treia mare agenţie de rating, Standard & Poor’s, atribuie Spaniei un rating ‘BBB minus’, cea mai mică notă din categoria recomandată pentru investiţii, perspectiva asociată fiind una stabilă.

 

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...