Fitch a îmbunătăţit ratingurile subsidiarelor ProCredit din România şi Bulgaria

Fitch Ratings a revizuit în creştere ratingul pe termen lung în valută al grupului german ProCredit Holding AG & Co (PCH) de la 'BBB minus' la 'BBB' şi al subsidiarelor sale din România (PCBR) şi Bulgaria (PCB) de la 'BB plus' la 'BBB minus', cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - mar, 24 iun. 2014, 17:56

De asemenea, agenţia a îmbunătăţit calificativul pe termen scurt al ProCredit Holding AG & Co de la ‘F3’ la ‘F2’.

Ratingurile pe termen lung şi cele de suport ale subsidiarelor din România şi Bulgaria sunt determinate de potenţialul sprijin al băncii mamă, PCH. Ratingurile lor au fost revizuite în creştere, cu o treaptă, la ‘BBB minus’, menţinându-se o diferenţă de o treaptă faţă de banca mamă.

Ratingurile de viabilitate ale subsidiarelor din România şi Bulgaria reflectă mărimea lor mică şi nivelul modest al capitalului şi, la PCBR, generarea internă mai slabă a capitalului. De asemenea, ratingurile de viabilitate iau în considerare francizele interne limitate ale băncilor, care afectează profitabilitatea operaţională. La sfârşitul lui 2013, PCBR şi PCB reprezentau doar 0,4% şi 1,6% din totalul activelor bancare din România şi, respectiv, Bulgaria.

Totuşi, ratingurile de viabilitate reflectă şi managementul solid al riscului celor două bănci, calitatea activelor şi nivelul confortabil al capitalului tampon.

Presiunile pozitive asupra ratingului de viabilitate al PCBR va depinde de capacitatea băncii de a genera venituri operaţionale mai solide şi de îmbunătăţire a eficienţei şi, prin urmare, capacitatea de generare internă a capitalului. Riscurile negative ar putea veni în urma presiunilor asupra nivelului capitalului şi a limitării capitalului tampon disponibil pentru absorbirea pierderilor.

În România, ProCredit Bank a obţinut în anul 2013 un profit net de 2,017 milioane de euro, în creştere semnificativă faţă de 2012, când a înregistrat un profit de aproape 0,5 milioane de euro.

Activele băncii au crescut cu 13% faţă de anul anterior, atingând valoarea de 308 milioane de euro, iar rata solvabilităţii a fost, de asemenea, în creştere, până la 16,59% la finalul anului trecut, se mai arată în comunicatul citat.

Banca are o reţea de 28 de sucursale şi agenţii, fiind prezentă în toate oraşele importante şi deservind o arie largă de clienţi persoane juridice şi fizice.

Te-ar mai putea interesa și
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru va retrage cetățenia pentru 45 de rezidenți care au primit „pașapoarte de aur”
Cipru şi-a anunţat vineri intenţia de a revoca cetăţenia pentru 45 de rezidenţi străini, care au beneficiat de mecanismul "paşapoartelor de aur", un program controversat de acordare a......
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Restart Energy contestă în justiție amenda de 800.000 de lei primită de la ANRE
Compania Restart Energy, furnizor independent de energie electrică și gaze naturale, cu capital majoritar românesc, a ...
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Cioloș va depune luni în Parlament lista de miniștri și programul de guvernare
Premierul desemnat Dacian Cioloş va depune luni la Parlament programul de guvernare şi lista de miniştri.
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
MIPE: Perioada de eligibilitate a proiectelor de management al deșeurilor este 31 decembrie 2021
Perioada de eligibilitate a proiectelor pentru managementul deşeurilor este 31 decembrie 2023 iar depunerea efectivă a ...