Fitch a retrogradat ratingul Ciprului la nivelul „BB+”, din categoria junk

Fitch Ratings a retrogradat luni ratingul Ciprului pentru datoriile pe termen lung de la nivelul "BBB-" la "BB+" din categoria "junk", nerecomandată investiţiilor, cu perspectivă negativă, pentru a reflecta necesarul crescut de capital al băncilor cipriote, din cauza expunerii la Grecia.
Economica.net - lun, 25 iun. 2012, 16:14
Fitch a retrogradat ratingul Ciprului la nivelul

Ratingul pentru datoriile pe termen scurt a fost redus de la nivelul „F3” la „B”, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

Plafonul de ţară a fost menţinut la nivelul „AAA”, conferit de apartenenţa la zona euro.

„Retrogradarea ratingurilor suverane ale Ciprului reflectă creştere necesarului de capital al băncilor cipriote, faţă de estimarea efectuată de Fitch în ianuarie 2012, din cauza expunerii celor mai mari trei bănci, Bank of Cyprus, Cyprus Popular Bank şi Hellenic Bank, la clienţii corporatişti şi de retail din Grecia, şi într-o mai mică măsură la o deteriorare a calităţii activelor de pe piaţa locală”, potrivit Fitch.

Agenţia estimează că pe lângă 1,8 miliarde de euro necesare Cyprus Popular Bank, reprezentând 10% din PIB-ul Ciprului, băncile vor avea nevoie de noi injecţii substanţiale de capital, de până la 4 miliarde de euro (23% din PIB).

Cea mai mare parte a pierderilor este legată de expunerea băncilor cipriote la Grecia, dar în ultimul an a avut loc şi o creştere a creditelor neperformante pe piaţa locală, odată cu contractarea economică şi agravarea şomajului.

„Chiar dacă Grecia va rămâne în zona euro, băncile cipriote vor fi nevoite să suporte noi pierderi substanţiale generate de portofoliile de credite, având în vedere că economia elenă va continua să se contracte pe termen mediu”, se arată în comunicat.

Dacă Grecia va ieşi din zona euro, Fitch va reanaliza ratingul Ciprului. Într-un astfel de scenariu de stres, estimările preliminare ale Fitch sunt că băncile cipriote ar avea un necesar de un capital mult mai mare decât cel corespunzător ratingului suveran „BB+”.

În România sunt prezente două bănci cipriote, Bank of Cyprus, sub brand propriu, şi Cyprus Popular Bank, prin Marfin Bank.

O sursă diplomatică europeană citată de AFP a declarat că Ciprul ar putea cere luni un ajutor financiar din partea zonei euro.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Poșta Română consultă piața pentru achiziția de servicii medicale pentru angajații săi
Compania Naţională "Poşta Română" (CNPR) a depus în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) procedura de consultare publică pentru achiziţia unei game largi de servicii medicale......
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar – studiu
Pentru 60% dintre cititorii români, bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar ...
Bugetul alocat lunar pentru achiziția de cărți se situează între 50-150 lei lunar, pentru 60% dintre cititori, arată ...
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Ciolacu: PSD va valida săptămâna viitoare candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei
Partidul Social Democrat va valida săptămâna viitoare în forurile statutare candidatura Gabrielei Firea la Primăria ...
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Mineritul de Bitcoin a înregistrat venituri record în ziua înjumătățirii recompenselor
Cea mai recentă înjumătățire (halving-ul) a recompenselor pentru “minarea” de bitcoin a avut loc săptămâna trecută ...