Fitch a revizuit în scădere perspectiva ratingului atribuit Croaţiei, de la stabilă la negativă

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit în scădere, de la stabilă la negativă, perspectiva ratingului atribuit Croaţiei, apreciind că cea mai nouă ţară membră a Uniunii Europene ar putea rămâne în recesiune pentru al şaselea an consecutiv, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 14 feb. 2014, 08:50
Fitch a revizuit în scădere perspectiva ratingului atribuit Croaţiei, de la stabilă la negativă

Decizia Fitch vine după ce, luna trecută, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a retrogradat, cu o treaptă, ratingul suveran al Croaţiei, până la ‘BB’, de la ‘BB plus’, cu perspectivă stabilă.

Ratingurile Croaţiei pe termen lung în valută şi monedă locală au fost confirmate de Fitch la ‘BB plus’ şi, respectiv, ‘BBB minus’, calificativul pe termen scurt în valută a fost confirmat la ‘B’, iar plafonul de ţară la ‘BBB’.

Croaţia, o economie de 63 de miliarde de dolari, nu a mai înregistrat creştere economică din 2008 şi, în prezent, se confruntă cu o majorare a costurilor cu împrumuturile, după ce datoria publică a ajuns la 64% din PIB în 2013. Guvernul croat se străduieşte să ţină sub control creşterea cheltuielilor publice şi să reducă rata şomajului care, luna trecută, a ajuns la 21,6% din populaţia activă.

Recesiunea prelungită continuă să afecteze perspectivele de consolidare fiscală ale ţării şi sustenabilitatea datoriei publice, în timp ce Guvernul nu este prea decis să adopte măsuri dure de austeritate, aşa cum au procedat alte state din Europa de Est, apreciază Fitch.

Deficitul general în 2014 ar urma să fie de 5,5% din PIB, conform proiectului de buget pe acest an, faţă de obiectivul de 3,8% din PIB, şi se întrevede o consolidare redusă înainte de 2015.

Fitch estimează că la sfârşitul lui 2013 datoria brută a depăşit 60% din PIB şi agenţia nu se aşteaptă la o scădere a nivelului datoriei înainte de 2016.
La finele anului trecut, ministrul croat de Finanţe, Slavko Linic, declara că în 2014 Croaţia are de gând să-şi asigure de peste hotare jumătate din nevoile de finanţare, dar nu va încerca să obţină ajutorul Fondului Monetar Internaţional. Croaţia va fi nevoită să împrumute 44 miliarde de kuna (7,88 miliarde de dolari) în acest an pentru a-şi refinanţa datoriile şi a acoperi un deficit bugetar estimat la 16 miliarde de kuna.

Miniştrii europeni de Finanţe au decis, în 28 ianuarie, să demareze o procedură de deficit excesiv împotriva Croaţiei, avertizând autorităţile de la Zagreb că au timp până în 2016 să aducă deficitul bugetar sub limita cerută de Uniunea Europeană.

Croaţia, ţară care a aderat la Uniunea Europeană în luna iulie a anului trecut, a înregistrat un deficit bugetar mai mare de 5% din Produsul Intern Brut, după 2009, în condiţiile în care limita impusă de UE pentru deficitul guvernamental este de 3% din PIB.

De asemenea, miniştrii europeni de Finanţe au susţinut o recomandare a Comisiei Europene, potrivit căreia Croaţia ar trebui să reducă deficitul bugetar la 2,7% din PIB în 2015, de la 4,6% din PIB preconizat pentru acest an. Consolidarea fiscală ar urma, de asemenea, să scadă nivelul datoriei publice mai aproape de pragul cerut de UE – 60% din PIB -, un nivel pe care Croaţia ar urma să-l depăşească în acest an până la 64,7% din PIB, de la 59,6% din PIB, în 2013.

Comisia Europeană vrea ca autorităţile de la Zagreb să prezinte, până la finele lunii aprilie, un plan de măsuri vizând reducerea deficitului. În caz contrar, Croaţia ar putea fi penalizată.

Te-ar mai putea interesa și
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați 878 de milioane de lei
Consiliul de Administrație al Electrica a aprobat planul de investiții al companiei. Subsidiarei DEER i-au fost alocați ...
Consiliul de Administrație al Grupului Electrica a aprobat valoarea consolidată a planul de investiții (CAPEX) pentru anul 2024, în suma totală de peste 1,12 miliarde de lei, 878 de milioane de......
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru refugiații din Ucraina
Guvernul a prelungit perioada de acordare a sumelor forfetare pentru acoperirea cheltuielilor de masă și cazare pentru ...
Guvernul a prelungit cu trei luni, până la data de 30 iunie 2024, prin ordonanţă de urgenţă, perioada până la care ...
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă ...
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.