Fitch confirmă ratingul Bucureştiului la ‘BBB minus’, cu perspectivă stabilă

Fitch Ratings a confirmat calificativul pentru datoriile pe termen lung în valută atribuit oraşului Bucureşti la 'BBB minus' şi ratingul pentru datoriile pe termen lung în monedă locală la 'BBB', ambele cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - vin, 31 ian. 2014, 18:13
Fitch confirmă ratingul Bucureştiului la 'BBB minus', cu perspectivă stabilă

Calificativul pe termen scurt a fost confirmat la ‘F3’.

Potrivit agenţiei de evaluare financiară, confirmarea ratingurilor reflectă profilul economic şi financiar al Bucureştiului, care este mult peste media naţională, performanţa operaţională solidă şi nivelul moderat al datoriei. De asemenea, reflectă riscul ridicat de refinanţare deoarece în 2015 ajung la scadenţă unele obligaţiuni, incertitudinile privind eventualele angajamente şi expunerea la cursul de schimb al euro.

Perspectiva stabilă reflectă aşteptările Fitch privind continuarea performanţei bugetare solide şi nivelul moderat al datoriei. Fitch estimează că datoria Bucureştiului nu va creşte în 2014 şi 2014 iar PIB-ul va continua să crească în 2014.

Fitch avertizează că Bucureştiul se confruntă cu un risc ridicat de refinanţare, când vor ajunge la scadenţă obligaţiunile în valoare de 500 milioane de euro, în 22 iunie 2015.

PIB-ul României a crescut cu 2,4% în 2013 (faţă de 0,7% în 2012) iar Fitch estimează o uşoară creştere a economiei la 2,5% şi 2,8% în 2014 şi, respectiv, în 2015, mult peste media de 1,6% obţinută în perioada 2007-2011.

Pentru a-şi refinanţa împrumuturile scadente, Primăria a obţinut o exceptare de la legea care prevede că plăţile din serviciul datoriilor nu pot depăşi 30% din media veniturilor unui oraş în ultimii trei ani. În plus, datoria Bucureştiului este expusă riscului de schimb valutar, apreciază Fitch.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...