1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

News

Fitch confirmă ratingul Poloniei la 'A minus' cu perspectivă stabilă

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul de ţară al Poloniei la 'A minus' cu perspectivă stabilă, apreciind că economia poloneză a dat dovadă de un grad ridicat de rezistenţă şi stabilitate, transmite Reuters.

14 feb, 2014 | Mediafax

Fitch estimează că Produsul Intern Brut al Poloniei va înregistra o creştere accelerată de 3% în 2014 şi 3,2% în 2015 după ce în 2013 a crescut cu 1,6%, peste media ţărilor din zona euro şi din regiune. 'Motorul de creştere ar urma să fie mai degrabă cererea internă decât exporturile, pe măsură ce consumul gospodăriilor şi investiţiile private îşi vor reveni. De asemenea investiţiile publice ar urma să contribuie şi ele la creşterea economică pe măsură ce vor începe să vină fondurile alocate de la bugetul UE pentru perioada 2014-2020', se arată în comunicatul Fitch Ratings.

De asemenea, agenţia de evaluare estimează că datoria guvernamentală a Poloniei va scădea până la 50% din PIB în 2014, de la un nivel estimat de 58% din PIB în 2013, în principal ca urmare a transferării în conturile statului a obligaţiunilor deţinute de fondurile private de pensii. Aceeaşi măsură va reduce deficitul guvernamental până sub 3% din PIB în 2015 de la un nivel de 4,6% din PIB estimat pentru 2013.

Perspectiva stabilă asociată ratingului de ţară reflectă opinia Fitch potrivit căreia riscurile în scădere sau în creştere la adresa ratingului Poloniei sunt în prezent echilibrate. Există însă o serie de factori care individuali sau colectiv ar putea duce la o acţiune pozitivă de rating, precum: progrese semnificative în consolidarea fiscală care să reducă deficitul bugetar şi datoria publică, convergenţa veniturilor spre media din UE. În schimb, următorii factori ar putea duce la o acţiune negativă de rating: o relaxare fiscală pronunţată care să pună în pericol atingerea ţintelor de deficit şi datorie precum şi o performanţă economică slabă care să rezulte de pe urma şocurilor externe sau interne.

Recent o altă mare agenţie de rating, Standard & Poor, a confirmat şi ea ratingurile Poloniei la 'A-/A-2', apreciind că acestea sunt sprijinite de o economie din ce în ce mai deschisă şi mai competitivă.

 

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO