1EUR = 4.8426 RON | Bucureşti 21 º

Extern

Fitch confirmă ratingul Ungariei la 'BB plus' cu perspectivă stabilă

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingul de ţară atribuit Ungariei la 'BB plus' cu perspectivă stabilă, transmite MTI.

06 iun, 2014 | Agerpres

Fitch subliniază că datoria guvernamentală a Ungariei, de 79,3% din PIB în 2013, este dublă comparativ cu media înregistrată de ţările care beneficiază de un rating 'BB' şi 'BBB' şi rămâne 'una dintre principalele slăbiciuni ale ratingului Ungariei'.

Agenţia Fitch se aşteaptă ca datoria Ungariei să scadă pe termen mediu, însă, cu toate acestea, va rămâne deasupra nivelului de 70% din PIB la finele deceniului, ceea ce va necesita nevoi mari de împrumuturi şi va face Ungaria vulnerabilă la şocuri economice sau financiare.

De asemenea, Fitch consideră că majorarea PIB-ului în Ungaria rămâne sub media PIB-urilor ţărilor care beneficiază de un rating 'BB' şi 'BBB'.

Agenţia de evaluare subliniază că un motor important al creşterii a fost sectorul public 'ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea relansării'.

'Realegerea Fidesz în luna aprilie 2014 cu o majoritate de două treimi este posibil să însemne că guvernul va continua să combine disciplina fiscală cu politici economice destinate creşterii prezenţei domestice în sectoare precum băncile şi energia' se arată în comunicatul Fitch.

Perspectiva stabilă asociată ratingului Ungariei reflectă viziunea Fitch, potrivit căreia riscurile în creştere sau în scădere la adresa ratingului sunt în prezent echilibrate.

Principalii factori care ar putea conduce la o acţiune pozitivă de rating sunt reducerea considerabilă a datoriei, reducerea dezechilibrelor externe şi semnale privind îmbunătăţirea perspectivelor de creştere ca urmare a îmbunătăţirii mediului de afaceri şi o mai mare stabilitate a politicilor.

În sens invers, principalii factori de risc ce ar putea declanşa o acţiune negativă de rating sunt derapajele fiscale care să pună în pericol sustenabilitatea datoriei, greşeli politice care să pună în pericol prognoza de inflaţie şi cursul de schimb, precum şi şocuri geopolitice sau macro-financiare care să afecteze accesul la pieţele financiare.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO