Fitch confirmă ratingul Ungariei la ‘BB plus’ cu perspectivă stabilă

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat, vineri, ratingul de ţară atribuit Ungariei la 'BB plus' cu perspectivă stabilă, transmite MTI.
Economica.net - vin, 06 iun. 2014, 07:34
Fitch confirmă ratingul Ungariei la 'BB plus' cu perspectivă stabilă

Fitch subliniază că datoria guvernamentală a Ungariei, de 79,3% din PIB în 2013, este dublă comparativ cu media înregistrată de ţările care beneficiază de un rating ‘BB’ şi ‘BBB’ şi rămâne ‘una dintre principalele slăbiciuni ale ratingului Ungariei’.

Agenţia Fitch se aşteaptă ca datoria Ungariei să scadă pe termen mediu, însă, cu toate acestea, va rămâne deasupra nivelului de 70% din PIB la finele deceniului, ceea ce va necesita nevoi mari de împrumuturi şi va face Ungaria vulnerabilă la şocuri economice sau financiare.

De asemenea, Fitch consideră că majorarea PIB-ului în Ungaria rămâne sub media PIB-urilor ţărilor care beneficiază de un rating ‘BB’ şi ‘BBB’.

Agenţia de evaluare subliniază că un motor important al creşterii a fost sectorul public ‘ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la sustenabilitatea relansării’.

‘Realegerea Fidesz în luna aprilie 2014 cu o majoritate de două treimi este posibil să însemne că guvernul va continua să combine disciplina fiscală cu politici economice destinate creşterii prezenţei domestice în sectoare precum băncile şi energia’ se arată în comunicatul Fitch.

Perspectiva stabilă asociată ratingului Ungariei reflectă viziunea Fitch, potrivit căreia riscurile în creştere sau în scădere la adresa ratingului sunt în prezent echilibrate.

Principalii factori care ar putea conduce la o acţiune pozitivă de rating sunt reducerea considerabilă a datoriei, reducerea dezechilibrelor externe şi semnale privind îmbunătăţirea perspectivelor de creştere ca urmare a îmbunătăţirii mediului de afaceri şi o mai mare stabilitate a politicilor.

În sens invers, principalii factori de risc ce ar putea declanşa o acţiune negativă de rating sunt derapajele fiscale care să pună în pericol sustenabilitatea datoriei, greşeli politice care să pună în pericol prognoza de inflaţie şi cursul de schimb, precum şi şocuri geopolitice sau macro-financiare care să afecteze accesul la pieţele financiare.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...