Fitch: Grecia încă poate ajunge la un acord cu UE, BCE şi FMI

Un acord între Guvernul premierului elen Alexis Tsipras şi creditorii internaţionali ai Greciei încă este posibil dar avertismentele privind prelungirea negocierilor reprezintă 'un risc ridicat' la adresa fragilei economii elene, se arată într-un raport publicat vineri de agenţia de evaluare financiară Fitch, transmit AP şi Reuters.
Economica.net - vin, 30 ian. 2015, 13:12
Fitch: Grecia încă poate ajunge la un acord cu UE, BCE şi FMI

Ambele părţi sunt motivate să ajungă la un acord, pentru ca următoarea tranşă de 7,2 miliarde de euro din pachetul de asistenţă financiară să poată fi acordată, în pofida declaraţiei premierului elen că va renegocia condiţiile impuse Greciei în schimbul ajutorului financiar de 240 miliarde de euro (270 miliarde de dolari), apreciază Fitch.

Vineri, Alexis Tsipras se va întâlni la Atena cu şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, după avertismentele oficialilor UE care au cerut Greciei să-şi respecte angajamentele asumate în schimbul asistenţei financiare de la UE, BCE şi FMI.

Dacă nu se va ajunge la un acord până în 15 mai, când Fitch va anunţa revizuirea ratingului Greciei, iar condiţiile financiare se vor înrăutăţi, există posibilitatea retrogradării calificativului atribuit Greciei. Dacă se ajunge la un acord, agenţia de evaluare financiară ar putea confirma ratingul suveran ‘B’ de care beneficiază în prezent Grecia.

Fitch este ultima din cele trei mari agenţii de evaluare financiară, după Standard and Poor’s şi Moody’s, care trimite un avertisment noului Guvern grec, compus în principal din adversari ai măsurilor de austeritate impuse Greciei de creditorii internaţionali.

La începutul acestei luni, Fitch a revizuit perspectiva pentru ratingul ‘B’ atribuit Greciei de la ‘stabilă’ la ‘negativă’.

Joi, Fitch a anunţat că urmăreşte cu atenţie principalele bănci greceşti, prezente şi în România, care se confruntă în prezent cu retrageri de depozite şi o creştere a costurilor cu împrumuturile pe fondul incertitudinii politice. Toate cele patru mari bănci greceşti, Alphabank, Piraeus Bank, National Bank of Greece şi Eurobank Ergasias, au un rating ‘B minus’ din partea Fitch, cu o treaptă sub ratingul de ţară.

‘În cazul în care o perioadă prelungită de incertitudine politică va pune presiune semnificativă asupra mediului operaţional sau asupra profilului financiar al băncilor, atunci acestea ar putea avea implicaţii negative pentru ratingul băncilor’, a declarat Josep Colomer, director pentru instituţii financiare la Fitch.

Noul premier al Greciei a anunţat principalele priorităţi ale Guvernului său, printre care şi renegocierea cu creditorii internaţionali a datoriei şi a programului de asistenţă financiară. De asemenea, Tsipras a promis adoptarea de măsuri sociale pentru a răspunde la criza umanitară prin care trece populaţia după şase ani de austeritate.

Liderii UE au avertizat Atena că trebuie să-şi îndeplinească angajamentele asumate în schimbul asistenţei internaţionale. Creditorii internaţionali au impus Greciei reducerea salariilor din sectorul bugetar, a pensiilor, măsuri de restructurare şi privatizare.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...