Fitch: Grecia încă poate ajunge la un acord cu UE, BCE şi FMI

Un acord între Guvernul premierului elen Alexis Tsipras şi creditorii internaţionali ai Greciei încă este posibil dar avertismentele privind prelungirea negocierilor reprezintă 'un risc ridicat' la adresa fragilei economii elene, se arată într-un raport publicat vineri de agenţia de evaluare financiară Fitch, transmit AP şi Reuters.
Economica.net - vin, 30 ian. 2015, 13:12
Fitch: Grecia încă poate ajunge la un acord cu UE, BCE şi FMI

Ambele părţi sunt motivate să ajungă la un acord, pentru ca următoarea tranşă de 7,2 miliarde de euro din pachetul de asistenţă financiară să poată fi acordată, în pofida declaraţiei premierului elen că va renegocia condiţiile impuse Greciei în schimbul ajutorului financiar de 240 miliarde de euro (270 miliarde de dolari), apreciază Fitch.

Vineri, Alexis Tsipras se va întâlni la Atena cu şeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, după avertismentele oficialilor UE care au cerut Greciei să-şi respecte angajamentele asumate în schimbul asistenţei financiare de la UE, BCE şi FMI.

Dacă nu se va ajunge la un acord până în 15 mai, când Fitch va anunţa revizuirea ratingului Greciei, iar condiţiile financiare se vor înrăutăţi, există posibilitatea retrogradării calificativului atribuit Greciei. Dacă se ajunge la un acord, agenţia de evaluare financiară ar putea confirma ratingul suveran ‘B’ de care beneficiază în prezent Grecia.

Fitch este ultima din cele trei mari agenţii de evaluare financiară, după Standard and Poor’s şi Moody’s, care trimite un avertisment noului Guvern grec, compus în principal din adversari ai măsurilor de austeritate impuse Greciei de creditorii internaţionali.

La începutul acestei luni, Fitch a revizuit perspectiva pentru ratingul ‘B’ atribuit Greciei de la ‘stabilă’ la ‘negativă’.

Joi, Fitch a anunţat că urmăreşte cu atenţie principalele bănci greceşti, prezente şi în România, care se confruntă în prezent cu retrageri de depozite şi o creştere a costurilor cu împrumuturile pe fondul incertitudinii politice. Toate cele patru mari bănci greceşti, Alphabank, Piraeus Bank, National Bank of Greece şi Eurobank Ergasias, au un rating ‘B minus’ din partea Fitch, cu o treaptă sub ratingul de ţară.

‘În cazul în care o perioadă prelungită de incertitudine politică va pune presiune semnificativă asupra mediului operaţional sau asupra profilului financiar al băncilor, atunci acestea ar putea avea implicaţii negative pentru ratingul băncilor’, a declarat Josep Colomer, director pentru instituţii financiare la Fitch.

Noul premier al Greciei a anunţat principalele priorităţi ale Guvernului său, printre care şi renegocierea cu creditorii internaţionali a datoriei şi a programului de asistenţă financiară. De asemenea, Tsipras a promis adoptarea de măsuri sociale pentru a răspunde la criza umanitară prin care trece populaţia după şase ani de austeritate.

Liderii UE au avertizat Atena că trebuie să-şi îndeplinească angajamentele asumate în schimbul asistenţei internaţionale. Creditorii internaţionali au impus Greciei reducerea salariilor din sectorul bugetar, a pensiilor, măsuri de restructurare şi privatizare.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...