1EUR = 4.8421 RON | Bucureşti 21 º

Finanţe şi bănci

Fitch: Guvernul Trump "ameninţă" condiţiile economice internaţionale

Guvernul preşedintelui american Donald Trump planează un risc asupra condiţiilor economice internaţionale şi fundamentelor creditării globale, iar ţările cele mai ameninţate sunt cele care au legături economice strânse cu SUA, precum Mexic, a avertizat sâmbătă compania de rating Fitch, citată de agenţia EFE.

11 feb, 2017 | Agerpres

Reprezentanţii acesteia au semnalat, într-o analiză, că predictibilitatea politicilor Statelor Unite a scăzut pentru "canalele internaţionale de comunicare şi normele ce reglementează relaţiile au fost abandonate, creând perspectivele unor schimbări subite şi neaşteptate în politicile americane, cu potenţiale implicaţii globale", informează Agerpres.

"Riscurile primare pentru creditele suverane includ posibilitatea unor schimbări disruptive în relaţiile comerciale, mai puţine fluxuri internaţionale de capital, limite pentru migraţie, care afectează transferurile şi schimburi controversate între politici, care contribuie la o mai mare sau prelungită volatilitate a valutelor şi a altor pieţe financiare", au precizat analiştii Fitch.

Agenţia de rating a menţionat că materializarea acestor riscuri va crea un climat nefavorabil pentru creşterea economică, punând presiune pe finanţele publice.

Conform Fitch, statele cu cele mai mari riscuri legate de schimbările adverse "sunt cele cu legături economice şi financiare strânse cu Statele Unite şi care sunt supuse unui control din cauza dezechilibrelor financiare existente sau a percepţiilor privind un cadru sau practici incorecte în relaţiile bilaterale".

"Canada, China, Germania, Japonia şi Mexic au fost identificate explicit de Administraţia Trump drept ţări care au acorduri comerciale sau politici privind ratele de schimb care impun atenţie, dar este puţin probabil ca lista să se termine aici", a semnalat Fitch.

Agenţia a subliniat că modificarea perspectivei de rating a Mexicului de la BBB+ la negativ în decembrie a reflectat parţial marile incertitudini economice şi volatilitatea preţurilor activelor, care au urmat alegerilor din SUA.

De asemenea, a avertizat că ţările care găzduiesc investiţii americane directe, o parte dintre care au finanţat industrii exportatoare focalizate pe SUA, sunt în pericol de a fi desemnate obiective ale unor măsuri comerciale punitive.

"Ţările cu o proporţie mare a investiţiilor americane în prelucrare sunt Canada, Marea Britanie, Ţările de Jos, Mexic, Germania, China, şi Brazilia", a menţionat Fitch.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO