Fitch: Perspectivă negativă pentru sectorul bancar austriac, din cauza tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina

Tensiunile geopolitice dintre Rusia şi Ucraina şi redresarea lentă din Europa Centrală şi de Est (CEE) susţin perspectiva negativă atribuită sectorului bancar austriac, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.
Economica.net - mar, 09 dec. 2014, 15:27
Fitch: Perspectivă negativă pentru sectorul bancar austriac, din cauza tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina

Marile bănci austriece au o prezenţă solidă în Europa Centrală şi de Est, unde câştigurile din majoritatea statelor rămân reduse. Pe principalele pieţe ale băncilor austriece, Fitch se aşteaptă anul viitor la o redresare lentă dar graduală în România (în special la subsidiara Erste Bank) şi la stagnare în Ungaria (mai ales la Erste şi RBI).

Şi câştigurile din Austria sunt lente dar stabile, deci o deteriorare suplimentară a mediului operaţional a principalelor pieţe străine va avea un impact negativ asupra profilelor de creditare ale băncilor austriece, avertizează Fitch.

Fitch apreciază că băncile austriece pot înregistra câştiguri eficiente pentru a compensa unele presiuni dar cele mai mari – UniCredit Bank Austria şi Raiffeisen Bank International (RBI) – sunt puternic expuse la Rusia şi Ucraina şi sunt vulnerabile la riscurile ce derivă din continuarea crizei.

Agenţia se aşteaptă ca cele două bănci să înregistreze un nivel ridicat al creditelor neperformante în Ucraina, anul viitor, deoarece mediul operaţional se va înrăutăţi, deşi expunerea lor directă la regiunile cele mai afectate ale ţării este limitată. Veniturile din Rusia vor fi sub presiune din cauza situaţiei economice dificile. Calitatea activelor ca continua de asemenea să se deterioreze, în special pe segmentul de retail, dar va rămâne gestionabilă pe termen scurt, se arată în comunicatul Fitch.

Finanţarea locală va reduce riscurile legate de lichidităţi ale UniCredit Bank Austria şi Raiffeisen Bank International dar volatilitatea cursului de schimb ar putea slăbi consolidarea capitalului. Deprecierea monedelor Rusia şi Ucraina a afectat deja anul acesta nivelul capitalului celor două bănci.

Performanţele tuturor marilor bănci austriece vor continua să depindă de pieţele cu o evoluţie performantă, cum ar fi Cehia şi Slovacia. Condiţiile operaţionale dificile din Ungaria şi calitatea slabă a activelor vor face din această ţară o povară pentru câştigurile subsidiarelor austriece în 2015. Probabilitatea ca băncile austriece să părăsească Ungaria a sporit, pe fondul incertitudinilor privind perspectivele de redresare ale acestei pieţe pe termen lung, apreciază Fitch.

Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
O companie sud-coreeană va investi 810 milioane de dolari într-o uzină de componente de baterii în Ungaria
O companie sud-coreeană va investi 810 milioane de dolari într-o uzină de componente de baterii în Ungaria
Grupul sud-coreean EcoPro BM intenţionează să construiască o uzină în Ungaria care va produce catozi utilizaţi în ...
Mai multe gaze de la Petrom? Compania estimează reducerea declinului zăcămintelor și mizează pe  rezerve de 50 de miliarde de metri cubi în Marea Neagră
Mai multe gaze de la Petrom? Compania estimează reducerea declinului zăcămintelor și mizează pe  rezerve de 50 de miliarde ...
OMV Petrom, cel mai mare producător de petrol și gaze din sud-estul Europei mizează pe o scădere a declinului natural ...
Cresc accizele şi la bere, gaze şi energie electrică
Cresc accizele şi la bere, gaze şi energie electrică
Nivelul accizelor va creşte uşor anul viitor pentru aproape toate categoriile de produse, singura excepţie fiind ţigaretele, ...