1EUR = 4.8286 RON | Bucureşti 16 º

Finanţe şi bănci

Fitch: Politicile fiscale prociclice şi majorările salariale au crescut riscul de supraîncălzire a economiei româneşti

România a înregistrat încă un trimestru de creştere economică solidă, 5,7% în ritm anualizat în trimestrul al doilea, cel mai puternic ritm de creştere din UE, însă politicile fiscale prociclice şi majorarea rapidă a salariilor în 2017 au crescut riscul de supraîncălzire a economiei, avertizează agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings.

24 aug, 2017 | Agerpres

Fitch subliniază că luna trecută, când a confirmat ratingul de ţară al României la 'BBB minus' cu perspectivă stabilă, a revizuit în sus estimările privind avansul economiei româneşti în anul 2017, de la 4,8% până la 5,1%. Agenţia de evaluare adaugă că dacă datele preliminare privind creşterea economică din trimestrul al doilea se vor confirma ar putea decide o noua revizuire a estimărilor de creştere.

În schimb, pentru 2018 şi 2019, Fitch se aşteaptă la încetinirea ritmului de creştere, pe măsura ce impactul politicilor se va diminua, până la 3,4% în 2018 şi 3,5% în 2019, dar va rămâne deasupra mediei de 3% înregistrate de ţările din categoria de rating 'BBB'.

'Cu toate acestea, creşterea rapidă a început să ridice anumite riscuri la adresa indicatorilor externi şi există de asemenea posibilitatea unei supraîncălziri pe măsură creşterea salariilor depăşeşte creşterea productivităţii', avertizează analiştii Fitch.

În plus, Fitch susţine că creşterea puternică s-a datorat, în parte, şi relaxării fiscale. Reducerea accizelor şi a TVA au condus la ratarea ţintelor fiscale, veniturile din taxe au rămas constante, în timp ce cheltuielile au crescut. În consecinţă, în primele cinci luni deficitul bugetar al României a fost aproape de trei ori mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Analiştii Fitch se aşteaptă la unele reduceri ale consumului guvernamental şi ale cheltuielilor de capital, în timp ce salariile mai mari vor contribui la majorarea veniturilor din contribuţiile sociale. Cu toate acestea, Fitch mizează în continuare pe majorarea deficitul bugetar în acest an până la 3,7% din PIB, de la 3% din PIB în 2016. În plus, prognozele Fitch arată că datoria publică va creşte până la 43,6% din PIB la finele lui 2019, de la 37,6% la sfârşitul anului 2016.

În sfârşit, analiştii Fitch susţin că politica fiscală pe termen mediu este mai puţin clară după schimbările politice din luna iunie. Guvernul condus de Mihai Tudose a anunţat că are de gând să modifice Codul fiscal în 2018, dar deocamdată nu este clar dacă acest plan este compatibil cu ţintele sale fiscale, iar aceste modificări ar putea provoca tensiuni politice.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO