Fitch: Preluarea Bancpost nu afectează ratingul Băncii Transilvania

Recentul anunţ al Băncii Transilvania (BT) privind intenţia de a achiziţiona un creditor mai mic de pe piaţa internă, Bancpost, este în prezent neutru pentru ratingurile BT, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.
Economica.net - joi, 11 ian. 2018, 07:16
Fitch: Preluarea Bancpost nu afectează ratingul Băncii Transilvania

Recent, Fitch a confirmat ratingul pe termen lung al Băncii Transilvania la ”BB”, perspectiva atribuită fiind stabilă, şi ratingul de viabilitate la ”bb”.

În 24 noiembrie, BT şi Eurobank au anunţat că au ajuns la un acord privind achiziţionarea de către BT a acţiunilor deţinute de Eurobank în Bancpost şi două subsidiare mai mici (ERB Retail Services IFN şi ERB Leasing IFN). Condiţiile financiare ale tranzacţiei nu au fost date publicităţii. În funcţie de obţinerea aprobărilor autorităţilor de reglementare, tranzacţia ar urma să fie finalizată în trimestrul doi din 2018.

Fitch apreciază că achiziţionarea entităţilor de către BT nu va afecta semnificativ profilul de creditare al Băncii Transilvania şi situaţia sa financiară şi, prin urmare, nu va avea un impact imediat asupra ratingurilor băncii. În acelaşi timp, vedem achiziţia ca fiind solidă din punct de vedere strategic şi pozitivă pentru dezvoltarea băncii, sprijinind poziţia solidă a BT pe piaţa din România, se arată în comunicat.

Agenţia nu previzionează o retrogradare a ratingului Băncii Transilvania în urma achiziţiei, în timp ce o revizuire în creştere ar putea decurge din reducerea în continuare a activelor cu probleme, din păstrarea unui nivel solid de solvabilitate şi profitabilitate şi ţinerea sub control a riscurilor într-o perioadă de creştere agresivă.

Fitch va evalua suplimentar impactul tranzacţiei asupra profilului de creditare al Băncii Transilvania, după ce vor fi disponibile mai multe informaţii.

Cu peste 13% cotă de piaţă şi active totale de 54,9 miliarde lei (11,9 miliarde euro), Banca Transilvania este a doua bancă din România. BT are peste 7.000 de angajaţi, 2,2 milioane de clienţi, fiind lider de piaţă în domeniul cardurilor, şi aproximativ 500 de sedii.

Bancpost este pe locul 9 în topul băncilor din România, cu aproape 3% din piaţă şi active de 11,6 miliarde lei (2,5 miliarde euro). Echipa sa cuprinde peste 2.000 de angajaţi, iar reţeaua, aproximativ 150 de sedii. Peste un milion de clienţi lucrează cu Bancpost.

Te-ar mai putea interesa și
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ciocolată şi batoane de ciocolată, cu 2% mai mult faţă de 2022 (852.000......
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...