Fitch: Profilul de creditare nu va fi afectat de strategia de extindere globală a băncilor din China

Băncile chinezeşti şi-ar putea accelera eforturile de a-şi extinde prezenţa pe plan mondial, deoarece aceste demersuri nu le vor afecta profilul de creditare pe termen scurt, în măsura în care majorarea activelor globale şi a riscurilor rămâne la un nivel relativ scăzut, se arată într-o analiză a agenţiei de evaluare financiară Fitch Ratings.
Economica.net - vin, 08 nov. 2013, 12:31
Fitch: Profilul de creditare nu va fi afectat de strategia de extindere globală a băncilor din China

Până acum, soliditatea strategiei de extindere globală a băncilor din China a fost sprijinită în mare parte de creşterea prezenţei globale a clienţilor lor pe segmentul corporate şi de internaţionalizarea yuanului.

Recenta achiziţionare de către China Construction Bank (CCB) a unei participaţii majoritare într-un grup bancar brazilian este o dovadă suplimentară a acestei tendinţe, apreciază Fitch. Potrivit agenţiei, instituţiile de creditare din China şi-au majorat semnificativ prezenţa în afara ţării, mai ales în Hong Kong. De asemenea, acestea şi-au înfiinţat subsidiare în pieţele emergente din Asia şi în marile centre financiare ale lumii.

În prezent, profilul de creditare al băncilor chinezeşti poate face faţă acestor achiziţii, care au un nivel relativ scăzut.

Adâncirea legăturilor comerciale şi de investiţii dintre companiile chinezeşti şi pieţele externe creează oportunităţi financiare de care profită instituţiile de creditare din China, apreciază Fitch.

Săptămâna trecută, China Construction Bank Ltd a achiziţionat o participaţie de 72% în banca comercială braziliană Banco Industrial e Commercial, pentru 725 de milioane de dolari, extinzând avanpostul industriei bancare chineze în America Latină.

China importă din Brazilia cantităţi însemnate de minereu de fier şi alte materii prime.

Companiile petroliere chineze s-au extins semnificativ în întreaga lume în ultimii trei ani, ca parte a eforturilor de a asigura furnizarea de energie şi de a diversifica investiţiile peste hotare, iar băncile de stat din China şi-au unit eforturile cu firmele petroliere, investind în regiunile bogate în zăcăminte.

Luna trecută, şeful Autorităţii britanice de supervizare bancară (PRA), Andrew Bailey, a anunţat că Marea Britanie este pregătită să-şi relaxeze reglementările bancare pentru orice bancă din afara Europei, nu numai pentru cele din China care vor să iniţieze operaţiuni bancare în Londra.

Şi ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, a anunţat că va demara discuţii între principalele bănci chinezeşti şi Autoritatea britanică de Supervizare Bancară (PRA) pentru a permite instituţiilor asiatice să-şi înfiinţeze subsidiare în Marea Britanie, atenuând reglementările impuse după criza financiară globală. George Osborne, care a efectuat o vizită importantă în China, va anula unele bariere legislative în favoarea băncilor chineze, pentru a întări poziţia Londrei drept centrul global pentru moneda Chinei, yuanul.

În iunie, Banca Angliei (BoE) a fost prima dintre băncile centrale europene care a stabilit un acord privind furnizarea de valută cu China. Conform acordului, BoE va obţine lichidităţi de 200 miliarde de yuani (57 miliarde de dolari), iar PBOC va putea accesa 20 miliarde de lire sterline (32 miliarde de dolari). China are deja acorduri similare cu Australia, Coreea de Sud şi Malaezia.

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Grindeanu: România are, de astăzi, peste 1.091 kilometri de autostradă și de drum expres în circulație
Rețeaua de autostrăzi și drumuri expres în exploatare a României a ajuns la peste 1.091 de kilometri, transmite pe pagina proprie ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Amintim că joi a......
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat ...
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...