1EUR = 4.7786 RON | Bucureşti 13 º

News

Fitch Rating a confirmat ratingul suveran al SUA la "AAA"

Fitch Rating a confirmat ratingul suveran al SUA la "AAA" (cel mai ridicat calificativ), perspectiva atribuită fiind stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

06 apr, 2018 | ECONOMICA.net

Ratingul suveran al SUA este sprijinit de punctele sale forte structurale, inclusiv mărimea economiei, nivelul ridicat al venitului pe cap de locuitor şi mediul dinamic de afaceri, în timp ce majorarea deficitelor şi a datoriei ar putea la un moment dat să testeze aceste puncte forte, în absenţa reformelor, se arată în raportul Fitch. 

Agenţia se aşteaptă ca deficitul general guvernamental să ajungă la 5% din PIB la sfârşitul acestui an şi la 6% din PIB în 2019, în timp ce datoria ar urma să crească de la aproximativ 100% din PIB în 2017 la 129% din PIB până în 2027.

Acest nivel ridicat al deficitului pune finanţele publice într-o poziţie mai slabă în eventualitatea unei scăderi a activităţii economice, avertizează Fitch. La fel ca şi alte ţări dezvoltate, SUA se confruntă cu presiuni pe termen lung asupra cheltuielilor publice, în special în urma majorării cheltuielilor cu pensiile şi îngrijirea sănătăţii, pe fondul îmbătrânirii populaţiei. 

Perspectivele economice pe termen scurt s-au îmbunătăţit, Fitch estimând un avans al PIB-ului de 2,7% în 2018 şi de 2,5% în 2019, datorită relaxării fiscale, a creşterii salariilor şi a majorării investiţiilor. 

Economia americană a înregistrat în ultimul trimestru al anului trecut o creştere peste estimările analiştilor, apropiindu-se de ţinta de 3% propusă de preşedintele Donald Trump, graţie celui mai puternic avans al cheltuielilor de consum din ultimii trei ani.

Potrivit celei de-a treia estimări publicate luna trecută de Departamentul Comerţului, în perioada octombrie - decembrie 2017, Produsul Intern Brut al SUA a consemnat o creştere de 2,9% în ritm anual, faţă de un avans de 2,5% conform aşteptărilor anterioare estimărilor preliminare. Datele revizuite sunt peste estimările analiştilor, care mizau pe o creştere de 2,6%.

Revizuirea cifrelor privind evoluţia PIB în ultimul trimestru al anului trecut nu schimbă datele privind ritmul de creştere înregistrat de economia americană pe ansamblul anului 2017, când prima economie a lumii a înregistrat un salt de 2,3%, mai mare decât avansul de 1,5% din 2016, dar sub creşterea de 2,9% din 2015.

(Mihaela Dicu - AGERPRES)

TAGURI

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO