Fitch Ratings a confirmat la ‘A’ ratingul principalelor bănci din Austria, cu perspectivă stabilă

Fitch Ratings a confirmat ratingurile pe termen lung ale Erste Group Bank AG, Raiffeisen Bank International AG (RBI), UniCredit Bank Austria AG (Bank Austria) şi Volksbanken Verbund la 'A', cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.
Economica.net - mar, 17 sept. 2013, 19:42
Fitch Ratings a confirmat la 'A' ratingul principalelor bănci din Austria, cu perspectivă stabilă

De asemenea Fitch a confirmat ratingul de viabilitate al Erste la ‘a minus’, al RBI la ‘bbb’, al Bank Austria la ‘bbb plus’ şi al Volksbanken Verbund la ‘bb minus’.

Ratingurile pe termen lung ale celor patru bănci sunt toate la pragul pentru ratingul de suport ‘A’, reflectând estimarea Fitch că, datorită importanţei lor sistemice interne şi regionale, sprijinul din partea Guvernului Austriei este extrem de probabil, în caz de nevoie.

Perspectiva ratingurilor pe termen lung a celor patru bănci este stabilă, reflectând perspectiva stabilă a ratingului ‘AAA’ atribuit Austriei.

Deşi perspectiva ratingurilor pe termen lung a celor patru bănci este stabilă, în opinia Fitch, există o intenţia clară de a reduce în cele din urmă sprijinul statului pentru băncile de importanţă sistemică din Europa, aşa cum s-a demonstrat în urma adoptării unor iniţiative ale autorităţilor de reglementare la nivelul UE, menite să reducă riscurile sistemice cauzate de industria bancară.

Aceste acţiuni ar putea avea ca rezultat revizuirea în scădere a pragului pentru ratingul de suport, deşi momentul în care s-ar putea realiza aceste operaţiuni va depinde de evoluţiile specifice.

Dacă agenţia îşi va schimba opinia asupra înclinaţiei autorităţilor austriece de a acorda sprijin marilor bănci austriece, aceasta va duce la presiuni negative asupra ratingurilor pe termen lung şi a ratingurilor de suport.

O slăbire a capacităţii statului austriac de a-şi sprijini marile bănci, în urma modificării ratingului suveran, ar putea de asemenea duce la o retrogradare a calificativelor acestor bănci.

Fitch apreciază că Erste, Raiffeisen Bank International şi Bank Austria au o cotă importantă de piaţă în statele din Europa Centrală şi de Est, ceea ce le asigură profituri şi diversificarea riscului, care atenuează impactul evoluţiilor negative, cum a fost în Ungaria în 2012.

Finanţarea băncilor şi nivelul lichidităţilor s-a îmbunătăţit datorită creşterii mai lente a creditării şi a eforturilor de majorare a depozitelor în moneda locală.

Ratingurile de viabilitate ale Erste, Raiffeisen Bank International şi Bank Austria sunt afectate de deteriorarea calităţii activelor , în special la operaţiunile lor din Ungaria, România şi Croaţia dar şi din împrumuturile pe segmentele de corporate şi credite imobiliare în Austria şi Europa Centrală şi de Est.

Fitch se aşteaptă ca mediul operaţional să rămână dificil în multe state din Europa Centrală şi de Est, cu presiuni asupra veniturilor de bază.

Băncile austriece, în special Bank Austria, Erste Group Bank AG şi Raiffeisen Bank International AG (RBI), sunt cei mai mari creditori ai fostelor state comuniste din Europa de Est şi au o prezenţă importantă inclusiv în România.

 

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul estimat (Video)
Nicușor Dan: Am finalizat lucrările la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni înainte de termenul ...
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a informat, vineri, că au fost finalizate lucrările de reparaţii la cuva Lacului Mare din Parcul Cişmigiu, cu două săptămâni mai repede faţă de......
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt de 45%, respectiv 30% – 82%
CFR S.A.: Stadiul lucrărilor de tip Quick Wins între staţiile Tălmaciu – Sibiu și Teiuş – Războieni sunt ...
Lucrările de reparaţii de tip Quick Wins aflate în desfăşurare pe cei 22,20 de kilometri de cale ferată între staţiile ...
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția ...
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...