Fitch: Ratingul României, „sensibil” în cazul în care relaxarea fiscală va periclita stabilitatea finanţelor publice

Este puţin probabil ca actualele planuri fiscale ale României să sufere schimbări semnificative în urma nominalizării unui nou premier, principala 'sensibilitate' a ratingului suveran rămâne posibilitatea ca relaxarea fiscală să pericliteze stabilitatea finanţelor publice, se arată într-un raport al agenţiei de evaluare Fitch Ratings, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 11 nov. 2015, 17:27
Fitch: Ratingul României,

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, că îl desemnează pentru funcţia de premier pe Dacian Cioloş, fost comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, în perioada 2010 – 2014. În cadrul mandatului său, el a gestionat unul dintre cele mai importante portofolii, realizând, totodată, prima reformă a Politicii Agricole Comune.

Numirea lui Dacian Cioloş nu elimină posibilitatea alegerilor anticipate, dar pare să reducă probabilitatea acestora, după ce nominalizarea a atras sprijinul unor importante forţe politice. Dacian Cioloş va forma un guvern tehnocrat, care ar putea funcţiona timp de un an, până la alegerile parlamentare din 2016.

Unele incertitudini erau deja prezente în România după ce premierul Victor Ponta a fost acuzat de corupţie, se arată în raportul Fitch, dar aceste incertitudini nu păreau să afecteze politica fiscală, existând un consens puternic în rândul tuturor partidelor privind sprijinirea Codului Fiscal, adoptat în septembrie.

Codul prevede o relaxare fiscală în perioada 2016 – 2017, care a fost luată în calcul când Fitch a confirmat ratingul suveran al României la ‘BBB minus’, cu perspectivă stabilă. Agenţia nu se aşteaptă la modificarea Codului Fiscal, ţinând cont de sprijinul politic extins.

Codul Fiscal prevede reduceri de taxe pentru a stimula consumul. Agenţia consideră că există posibilităţi reduse pentru a compensa reducerea cheltuielilor deoarece nivelul cheltuielilor publice este unul dintre cele mai scăzute din UE, în timp ce planurile autorităţilor privind majorarea colectării taxelor din economia informală arată ambiţios. Dar relaxarea fiscală este mai puţin pronunţată decât în propunerile anterioare din Codul Fiscal original şi urmează consolidării din 2009 – 2014, care a redus deficitul de la 9,1% din PIB la 1,04% din PIB. Fitch estimează că în perioada 2015 – 2017 deficitul se va extinde, iar datoria publică va creşte ca procent din PIB.

O relaxare fiscală accentuată, care ar pune în pericol stabilitatea finanţelor publice sau stabilitatea macroeconomică, ar pune presiuni negative asupra ratingului României, avertizează Fitch. În acelaşi timp, reducerea deficitului şi a datoriei ar crea presiuni pozitive.

Ratingurile României sunt sprijinite de perspectivele economice bune (Fitch estimează un avans al PIB-ului de 3,3% anul acesta), inflaţia scăzută, rezervele valutare considerabile şi de un sector bancar stabil.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Bucureștiului: Mâine, de la 15:00, se deschide circulația pe primii kilometri ai A0 – șeful CNAIR
Autostrada Bucureștiului: Mâine, de la 15:00, se deschide circulația pe primii kilometri ai A0 – șeful CNAIR
Mâine, de la ora 15:00, se deschide circulația pe lotul 2 al Autostrăzii de Centură București (A0) Nord între nodul rutier cu DN1 și nodul rutier cu A3 (Autostrada București – Ploiești), a......
Update: Reacția lui Predoiu. Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania
Update: Reacția lui Predoiu. Cătălin Cherecheș a fost prins în Germania
Primarul municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare pentru corupţie, a ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Netopia Holding S.A. de către Innova/7 SCA – Sicav Riaf
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Netopia Holding S.A. de către Innova/7 SCA – Sicav Riaf
Consiliul Concurenței a autorizat tranzacția prin care Innova/7 SCA SICAV – RAIF intenționează să preia, prin intermediul ...
Scholz îi avertizează pe germani că urmează vremuri grele și arată acuzator spre Curtea Constituțională
Scholz îi avertizează pe germani că urmează vremuri grele și arată acuzator spre Curtea Constituțională
Cancelarul german Olaf Scholz şi-a avertizat marţi concetăţenii că vor urma dificultăţi financiare din cauza crizei ...