1EUR = 4.8419 RON | Bucureşti 22 º

News

Fitch retrogradează perspectiva României: Deficit bugetar de 8%. Situația s-a agravat. Nu a profitat de condițiile bune din ultimii ani

Fitch Ratings, una dintre cele trei agenții de rating semnificative din lume, a revizuit perspectiva ratingului României de la pozitiv la negativ. Analiștii Fitch văd un deficit bugetar de 8%, peste estimarea ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, de 7%, și afirmă că starea econmiei țării s-a agravat substanțial, dar nu uită să amintească faptul că în anii care au trecut România nu a reușit să profite de contextul economic pozitiv, ajungând la un deficit de 4,6%, în 2019.

18 apr, 2020 | | ECONOMICA.net

Ratingul României rămâne la BBB negativ.

Fitch estimează că deficitul bugetar va ajunge la 8%, în condițiile în care veniturile la buget vor scădea substanțial în condițiile în care majoritatea sectoarelor economiei au avut de suferit din cauza crizei Coronavirus.

"De asemenea, decizia reflectă un istoric deficitar al României în condițiile în care țara nu a reușit să profite de condițiile economice favorabile din ultimii ani, și a marcat un deficit bugetar de 4,6 % anul trecut, cel mai mare din Europa... Toate măsurile legate de de criza Coronavirus însumează 3% din PIB", arată analiștii Fitch.

Fitch se așteaptă ca deficitul bugetar să scadă în 2021 și să ajungă la 4,2%, în condițiile revenirii economice. Previziunea agenției cu privire la atingerea acestui deficit se bazează pe presupunerea că executivul va reuși să țină sub control creșterea cheltuielilor publice care nu sunt necesare relansării economice, în special prin scăderea sau chiar renunțarea la majorarea pensiilor publice cu 40%, care este programată să aibă loc in septembrie 2020. Această majorare a fost lăsată moștenire de guvernarea precedentă. Fitch susține și limitarea creșterilor salariale anul acesta și anul următor.

Vedeți aici tot raportul companiei de evaluare

 

 

 

 

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO