Fitch: un singur cumpărător pentru activele SABMiller din CEE este puţin probabil

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a apreciat joi că este puţin probabil ca Anheuser-Busch InBev să găsescă un singur cumpărător pentru operaţiunile SABMiller din Europa Centrală şi de Est în condiţiile în care producătorii care au mărimea necesară pentru a face o astfel de achiziţie s-ar confrunta cu constrângeri din partea autorităţilor de reglementare sau au demarat deja o strategie care nu se potriveşte cu o astfel de tranzacţie, informează un comunicat de presă, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 02 iun. 2016, 14:27
Fitch: un singur cumpărător pentru activele SABMiller din CEE este puţin probabil

Comisia Europeană a aprobat, luna trecută, tranzacţia prin care Anheuser-Busch InBev, cel mai mare producător mondial de bere, va prelua rivalul SABMiller în urma unei tranzacţii de aproximativ 100 de miliarde de dolari, cu condiţia ca SABMiller să îşi vândă aproape toate operaţiunile din Ungaria, România, Cehia, Slovacia şi Polonia.

Deşi Anheuser-Busch InBev nu a oferit niciun fel de informaţii cu privire la cumpărătorii potenţial sau valoarea tranzacţiei, Fitch estimează că activele ce vor fi vândute ar avea o valoare de până la şapte miliarde de dolari.

‘O preluare de către Heineken sau Molson Coors a totalităţii activelor le-ar da o cotă de piaţă de peste 50% în majoritatea ţărilor vizate. În consecinţă, cele două companii vor fi nevoite să vândă o parte din activele lor pentru a obţine aprobarea autorităţilor de reglementare’, apreciază analiştii de la Fitch Ratings.

‘O divizare a operaţiunilor ar fi mai probabil să atragă interesul Carlsberg, deoarece ar putea reprezenta o oportunitate pentru a intra pe trei noi pieţe. Din cele trei pieţe, Cehia şi România ar putea fi cele mai interesate având în vedere consumul de bere per capita şi mărimea pieţelor, însă o preluare a acestor operaţiuni ar fi totuşi o renunţare la actualele priorităţi strategice’, subliniază Fitch.

În ceea ce îi priveşte pe ceilalţi potenţiali cumpărători, analiştii Fitch consideră că aceştia fie sunt concentraţi pe alte pieţe sau sunt mai mici astfel că ar avea dificultăţi în a prelua toate operaţiunile din CEE ale SABMiller. Producătorii mai mici şi firmele de private equity ar putea fi mai atrase să facă oferte pentru anumite mărci sau operaţiuni de pe o singură piaţă dacă operaţiunile ar fi divizate. O soluţie alternativă ar fi ca mai multe firme de private equity să formeze un consorţiu care să cumpere toate operaţiunile.

Ursus Breweries, parte din grupul SABMiller plc, este unul dintre cei mai mari producători de bere din România, cu brandurile Ursus, Timişoreana, Ciucaş, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch, Pilsner Urquell, Azuga, Redd’s şi Stejar.

Te-ar mai putea interesa și
Chirițoiu: Mi-e frică de firmele primăriilor, serviciile s-ar putea să devină monopoluri leneşe şi scumpe
Chirițoiu: Mi-e frică de firmele primăriilor, serviciile s-ar putea să devină monopoluri leneşe şi scumpe
Actuala criză a gunoaielor din Sectorul 1 va întări tendinţa primăriilor de a renaţionaliza serviciile municipale, iar aceste servicii ar putea deveni monopoluri leneşe şi scumpe, a declarat......
Peste 960.000 de doze de vaccin Pfizer ajung luni şi marţi în România
Peste 960.000 de doze de vaccin Pfizer ajung luni şi marţi în România
Peste 960.000 de doze de vaccin de la Pfizer BioNTech vor ajunge luni şi marţi în România, a informat, duminică, Comitetul ...
Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China
Liderii G7 se pun de acord asupra unei abordări mai dure faţă de China
Grupul G7, al celor mai industrializate şapte state, a convenit duminică, în ultima zi a summitului din Cornwall, sudul ...
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a scăzut cu 3,1% în primul trimestru din 2021
Transportul portuar maritim a înregistrat în primul trimestru din 2021 o scădere cu 3,1% comparativ cu perioada similară ...