Fitch vede semne pozitive pentru ratingurile statelor din Europa Centrală şi de Est

Combinaţia dintre balanţele de cont curent puternice şi reducerea datoriei externe sprijină o îmbunătăţire a indicatorilor externi pentru Ungaria (rating BB plus/ perspectivă pozitivă), Polonia (A minus/perspectivă stabilă), Slovenia (BBB plus/ perspectivă stabilă) şi Slovacia (A plus/perspectivă stabilă), se arată într-un raport publicat vineri de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings.
Economica.net - vin, 11 sept. 2015, 11:50
Fitch vede semne pozitive pentru ratingurile statelor din Europa Centrală şi de Est

‘Având în vedere că Fitch se aşteaptă ca aceste tendinţe să continue, aceasta ar putea sprijini acţiuni pozitive de rating pe termen mediu’, subliniază agenţia de evaluare.

Potrivit Fitch, în cele patru state din CEE balanţa contului curent fie a trecut de la deficit la surplus (cazul Ungariei, Sloveniei şi Slovaciei) fie s-a redus semnificativ (cazul Poloniei), graţie unor exporturi solide în urma expansiunii sectorului industrial, cererii interne slabe comparativ cu perioada de dinainte de 2008, reducerii preţurilor la petrol şi materii prime.

‘Îmbunătăţirea situaţiei contului curent, majorată de investiţiile străine directe şi transferurile de capital a ajutat aceste ţări să genereze surplusuri externe şi a ajutat la rambursarea datoriei externe’ a adăugat Fitch.

Agenţia de evaluare subliniază că transferurile de fonduri de la UE au sprijinit evoluţiile economice şi au fost o sursă importantă de intrări de capital, sprijinind îmbunătăţirea balanţelor lor externe. Fitch reaminteşte, de asemenea, că îmbunătăţirea datoriei externe în Ungaria şi Slovacia a fost susţinută în principal de fenomenul de ‘deleveraging’ extern al băncilor după criza bancară din 2009.

‘Deşi băncile mamă occidentale şi-au redus semnificativ expunerea către cele două ţări, diminuarea portofoliilor băncilor după boomul creditului din anii 2000 şi creşterea creditelor neperformante a sprijinit o reducere a necesităţilor de finanţare. Datoria externă a băncilor a scăzut şi în Polonia şi Slovacia, dar într-o măsură mai mică şi de la un nivel mai mic’, susţine Fitch.

În cazul României, la finele lunii trecute Fitch a reconfirmat rating-ul aferent datoriei guvernamentale a României pe termen lung, la BBB-/BBB, cu perspectivă stabilă. În plus, Fitch a îmbunătăţit prognoza proprie privind creşterea economică a României pentru perioada 2015 – 2017, estimând o creştere economică reală în medie cu 3,5% comparativ cu prognoza anterioară de 2,8%. Fitch consideră că această evoluţie pozitivă va fi susţinută în următoarea perioadă de cererea internă, amplificată de relaxarea fiscală la nivelul consumului privat, precum şi de o revenire a investiţiilor din sectorul privat.

Te-ar mai putea interesa și
COTAR anunță că a câștigat procesul pe care i-l intentase Euroins
COTAR anunță că a câștigat procesul pe care i-l intentase Euroins
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat miercuri prin intermediul unui comunicat că a câştigat procesul cu Euroins, instanţa de judecată......
CFR Călători lansează aplicație mobilă pentru achiziția de bilete
CFR Călători lansează aplicație mobilă pentru achiziția de bilete
Pentru achiziționarea ușoară și rapidă a biletelor de tren, în data de 24 iunie 2021, va fi lansată aplicația mobilă ...
Compania Energias de Portugal pregătește vânzarea a trei portofolii de active din Europa
Compania Energias de Portugal pregătește vânzarea a trei portofolii de active din Europa
Grupul portughez de utilităţi EDP (Energias de Portugal) se pregăteşte să vândă până la trei portofolii de active ...
Stellantis și Russian Railways vor să vândă compania de logistică auto Gefco
Stellantis și Russian Railways vor să vândă compania de logistică auto Gefco
Firma Gefco, lider european în logistica auto, a fost scoasă la vânzare de proprietarii săi, operatorul feroviar Russian ...