Florian Bodog: Circa 12.000 de medici au plecat din România

România se confruntă cu o criză a medicilor, afirmă ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, numărul celor care au plecat să-şi exerseze profesia în alte ţări fiind de aproximativ 12.000. 
Economica.net - Dum, 07 mai 2017, 13:13
Florian Bodog: Circa 12.000 de medici au plecat din România

România se confruntă cu cu o criză a medicilor, şi mai ales în oraşele care nu sunt centre universitare, în oraşele mici, în spitalele mici avem probleme. Cele mai mari probleme le avem pe zona de anestezie-terapie intensivă. Chiar în apropiere de Bucureşti, la 100 km de Bucureşti există spitale care sunt în imposibilitatea de a asigura linii de gardă. Soluţia este de a-i aduce în ţară, a-i păstra în ţară, dar în acelaşi timp de a elabora politici foarte clare de formare”, a declarat duminică, Bodog, în cadrul unei emisiuni la Digi 24.

„Cifra este undeva în jur de 12.000 de medici, din ceea ce-mi amintesc eu, în această situaţie. Ştim că avem medici care pleacă doar în momentul în care ei solicită certificatul de conformitate, ştim în acelaşi timp că aceste certificate de conformitate se eliberează nu numai medicilor care pleacă din sistem, ci şi celor care se pregătesc, sau care doresc să aibă acest certificat în situaţia în care doresc să plece”, a mai spus Bodog.

Ministrul Sănătăţii a recunoscut că la nivelul instituţiei pe care o conduce nu există o cifră exactă privind numărul medicilor din ţară, adăugând că pentru acest lucru a înfiinţat un Centru de Resurse Umane.

„Cifre exacte nu am la momentul de faţă, însă cei mai mulţi sunt medicii de familie, dacă vorbim de specialităţi, sunt pediatri care în momentul de faţă sunt destul de puţini, sunt chirurgi, sunt medici de medicină internă. Noi am înfiinţat un Centru Naţional de Resurse Umane, care (…) a pornit o inventariere a necesarului şi a personalului medical. Practic, medicii nu sunt plătiţi de Ministerul Sănătăţii, nu sunt în evidenţa noastră. (…) Nu avem la momentul de faţă o evidenţă la nivelul Ministerului Sănătăţii cu toţi medicii, tocmai acesta este motivul pentru care am creat acest Centru de Resurse Umane (…) care doreşte să inventarieze nu numai resursele din sistem, dar să inventarieze şi problemele din sistem. La Colegiul Medicilor sunt înscrişi toţi medicii cu dreptul la liberă practică, iar (…) Casa Naţională de Asigurări are informaţii cu privire la medicii care este în contract”, a mai spus Bodog.

Întrebat despre infecţiile nozocomiale din spitale, Florian Bodog a explicat că au existat mai multe abordări, iar în momentul de faţă este preocupat de combaterea şi prevenirea acestor infecţii.

„La un moment dat, spitalele care raportau infecţiile nozocomiale puteau beneficia de un program care să le ajute în a combate aceste infecţii şi a le preveni şi cred că ăsta e unul dintre punctele pe care trebuie să-l schimb în ceea ce priveşte noua legislaţie a sănătăţii care va fi gata până la sfârşitul acestui an. Să introducem un astfel de program, de combatere şi de prevenire a infecţiilor nozocomiale”, a mai spus Bodog.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia sugerează o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie
Rusia sugerează o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie
Forţele ruse au sugerat o încetare a focului în jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, informează luni DPA....
Fondurile de pensii facultative aveau active de 3,3 miliarde lei în iunie, în creştere cu 2%
Fondurile de pensii facultative aveau active de 3,3 miliarde lei în iunie, în creştere cu 2%
Fondurile de pensii facultative aveau active în valoare de 3,3 miliarde de lei, la 30 iunie 2022, în creştere cu 2% comparativ ...
Transilvania Investments – Profitul a crescut cu 18%, până la 69 milioane de lei, în primele şase luni din 2022
Transilvania Investments – Profitul a crescut cu 18%, până la 69 milioane de lei, în primele şase luni din 2022
Transilvania Investments încheie primele şase luni din 2022 cu un profit de aproape 69 milioane de lei (peste 13 milioane ...
Ministerul Sănătăţii: Peste 2.200 de cazuri noi de COVID-19. Rata de infectare în Capitală – 7,67
Ministerul Sănătăţii: Peste 2.200 de cazuri noi de COVID-19. Rata de infectare în Capitală – 7,67
Un număr de 2.254 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 397 ...