Florin Cîțu: Acest buget este orientat către investiții. Vreau reformarea companiilor de stat

Premierul Florin Cîțu a susținut sâmbătă, începând de la ora 13.00, o conferință de presă la Palatul Victoria în care a prezentat structura bugetului pe care-l propune Guvernul pe care-l conduce.
Economica.net - sâm, 13 feb. 2021, 11:07
Florin Cîțu: Acest buget este orientat către investiții. Vreau reformarea companiilor de stat

Cîțu a declarat că a avut întâlniri cu liderii UE, cu șefii partidelor politice europene, și cu comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean. El a spus că în luna martie România va primi 2,4 milioane de vaccinuri.

România a fost felicitată de șefa CE pentru că va ceda o tranșă de 200.000 de vaccinuri către Republica Moldova.
Florin Cîțu a dat asigurări că poate să fie introdus în PNRR finanțarea proiectelor de gaze naturale. „Putem să introducem în PNRR conectarea la gaz a gospodăriilor câtă vreme este un proces de tranziție către un proces verde”, a spus premierul.

Despre procedura privind decisivul excesiv

Șeful executivului a atacat în această conferințe de presă principalul partid de opoziție, despre care a spus că lăsat o situație fiscală dezastruoasă, care înainte de începerea pandemiei a făcut că România să fie băgat în procedura de deficit.

El estimează că în curând „vom avea şi cifre pe creştere economică”, menţionând că, în urma discuţiilor de la Bruxelles, Guvernul de la Bucureşti are susţine pentru bugetul propus pe acest an.

„Noi am preluat o situaţie fiscal-bugetară dezastruoasă în 2019, cu facturi neplătite, cu cheltuieli care creşteau în fiecare an. Acest lucru a făcut ca România să intre în procedură de deficit excesiv înaintea pandemiei. (…) Din păcate, România este – datorită acelor politici dezastruoase din 2017 – 2019 – în această procedură şi trebuie să arătăm investitorilor, Comisiei Europene, agenţiilor de rating că suntem un guvern responsabil, aşa cum am promis în campania electorală. Am prezentat cifrele economice şi veţi vedea că ele sunt mult mai bune decât a estimat oricine la începutul anului şi că am făcut un lucru foarte bun cu economia anul trecut. Deja avem cifre pe creşterea venitului net cu 8,5%, avem cifre pe investiţii, pe industrie, dar vom avea şi cifre pe creşterea economică în curând şi estimările mele arată că vor fi mai bune decât a estimat oricine în acest an. De aici pornim cu cifrele pentru anul viitor”, a declarat Florin Cîţu în cadrul unei conferinţe susţinute la Palatul Victoria.

El a precizat că a discutat la Bruxelles zilele trecute cu vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, despre proiectul de buget şi a spus că există sprijin pentru această propunere.

„Am discutat în detaliu cu vicepreşedintele executiv Dombrovskis şi să ştiţi că avem sprijin pentru acest buget, pentru această formă a bugetului, pentru reformele pe care le-am inclus în strategia fiscal-bugetară şi avem sprijin pentru parcursul sau pentru estimările pe care le avem pentru deficit în următorii patru ani de zile. Deja avem un mesaj public din partea domnului vicepreşedinte executiv, sunt sigur că în momentul în care vom aproba bugetul în forma pe care am prezentat-o şi cu această strategie fiscal bugetară, vom avea mai mult sprijin public”, a mai declarat premierul.

Despre nenorocirile lăsate moştenire de PSD

Florin Cîţu a mai afirmat sâmbătă că rămâne ferm pe poziţia de a elimina din buget lucrurile aprobate „pur populist” în perioada 2017-2019 şi doreşte să repare „dezmăţul făcut de PSD în perioada 2017-2019”.

„Eu am spus întotdeauna că vreau să aloc mai multe resurse în acele sectoare unde avem un randament mai mare, pentru că doar aşa putem să avem venituri mai mari la buget în viitor şi să putem susţine şi cheltuieli sociale mai mari. În acelaşi timp, am spus de la început că eu nu sunt de acord să menţin în buget sau să susţin prin acest buget nenorocirile adoptate de PSD în 2017 – 2019. Am votat împotriva lor în Parlamentul României. Cum aş putea eu să le susţin astăzi din această poziţie. Am fost împotriva lor atunci, sunt împotriva lor şi astăzi. În acelaşi timp, dacă cineva îşi imaginează că noi putem să păstrăm acele nenorociri în buget şi să punem peste bugetul nostru, programul nostru de guvernare, se înşală. Nu avem cum, nu avem spaţiu. Pentru a crea spaţiu pentru programul nostru de guvernare, programul coaliţiei, programul de centru-dreapta, trebuie să eliminăm acele nenorociri. Şi am început. Şi eu rămân ferm pe această poziţie, de a elimina lucrurile din buget care au fost aprobate în perioada 2017-2019 pur populist şi nu vom menţine aceste lucruri în buget. Deci, prin acest buget reparăm dezmăţul făcut de PSD în perioada 2017-2019”, a spus Florin Cîţu

Despre reforma companiilor de stat

„Toți miniștrii au cerut mai mulți bani”, a spus premierul. Totatul cererilor lor suplimentare a fost de 49 de miliarde de euro. Va fi făcută o evaluare a activităților miniștrilor la jumătatea acestui an.

Prim-ministrul a explicat că a fost de acord să mărească bugetul, dar vrea să vadă și performanță și reformă. Mai ales reforma companiile de stat. Fondurile de salarii ale operatorilor economici de stat au fost plafonate prin buget la nivelul anului 2020. Miniștrii au timp până la jumătatea anului să dea drumul la reforme.

 

Despre bugetul Ministerului Sănătăți

Premierul Florin Cîţu a afirmat sâmbătă că Ministerul Sănătăţii are un buget mai mare faţă de 2019 cu 2,2 miliarde de lei.

„Am văzut discuţii despre Ministerul Sănătăţii în spaţiul public şi vreau să vă spun că aici sunt surprins. Eu cred că după atâţia ani de zile trebuie să ştim cum să citim o fişă de buget. La capitolul sănătate, deci la Ministerul Sănătăţii, sunt 11,4 miliarde de lei. Execuţia de anul trecut este de 10,7 miliarde de lei, în 2019 – 9,2 miliarde de lei, deci anul acesta sunt la Ministerul Sănătăţii mai mult cu 2,2 miliarde de lei. Acum, dacă mă uit la întreg sectorul sănătăţii şi bag şi spitale, şi Casa de Sănătate, avem anul acesta 56,9 miliarde de lei, cu 4,7 miliarde de lei mai mult decât în anul 2019. Deci, şi aici sunt mai mulţi bani. (…) Nu pot să mă uit la un buget, am avut cheltuielile pe care le-am avut anul trecut pentru că eram în criză, nu pot să le includ şi anul acesta. Dar faţă de un an normal, cum este 2019, avem mai mult cu 4,7 miliarde de lei, deci nu văd cum a ieşit în spaţiul public că sunt mai puţini bani la sănătate. Ministerul Sănătăţii are mai mulţi bani, e simplu, tot sectorul are mai mulţi bani”, a subliniat Cîţu.

Sunt patru reforme care vor fi făcute în acest an: a pensiilor, a salarizării, a educației și a administrației fiscale. Citu a promis că în acest an, Guvernul va reface Legea salarizării bugetare, din cauza căreia a fost șubrezită stabilitatea financiară a țării în trecut. 

Fără acord cu FMI

Premierul Florin Cîţu a afirmat sâmbătă că nu va contacta „niciodată” Fondul Monetar Internaţional pentru un eventual acord de împrumut.

„Nu, niciodată. Şi vă spun: anul trecut am reuşit să finanţăm – şi a fost o premieră – un deficit de 9,8% din PIB fără nicio instituţie internaţională. Ne-am dus pe pieţele internaţionale, de fiecare dată ne-am împrumutat mai ieftin decât se împrumutau PSD-iştii într-o perioadă economică fără criză”, a declarat Cîţu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a subliniat că actualul Executiv este, astfel, „un guvern credibil”.

„Continuăm exact ceea ce am început anul trecut (…), în aceeaşi direcţie. Nu vom avea probleme de capacitate de plată. Vom merge mai departe, dacă ne ţinem de programul de reforme. În momentul în care deraiem de la programul de reforme şi devenim iarăşi politicieni, vom avea probleme”, a spus premierul.

Întrebat de ce, atunci când se vorbeşte de restructurări în sistemul bugetar, Executivul nu se „îndreaptă” şi asupra a două bănci, care ar avea datorii către stat de 250 de milioane de euro, Florin Cîţu a menţionat: „Ştiu că acea procedură e în Parlamentul României în acest moment. Este decizia Parlamentului României. Vom aplica decizia care vine din Parlamentul României”.

Știrea se actualizează.

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează din cele 7.000 prevăzute inițial
Statul mai are nevoie de doi ani pentru a finaliza locuințele cu bani de la Banca Consiliului Europei. Câte locuințe finalizează ...
Cel mai mare dezvoltator din România, statul, nu a reușit să cheltuie 175 de milioane de euro dintr-un împrumut acordat în 2016 pentru construcția a 7.000 de locuințe. ...
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...