1EUR = 4.8745 RON | Bucureşti 6 º

News

Florin Cîțu: Avem doi ani pierduți. Vom ține economia înghețată cât va fi nevoie. Va reporni brusc

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a ieșit în seara aceasta la Digi 24 și a spus că economia va recupera abia în 2021 ce a pierdut în 2020. Cei doi ani ar da, în opinia lui, o sumă zero. Economia și-ar relua creșterea din lunile iulie-august anul acesta. A recunoscut o înghețare intenționată a economiei în această perioadă, motivând că prioritatea e sănătatea cetățenilor. Crede că reușește să finanțeze cu succes injecțiile statului pe forța de muncă și spune că buffer-ul, rezerva statului pentru plăți, mai ține încă 4-5 luni. Exclude orice fel de șomaj tehnic la stat, argumentând că lupta cu criza este dusă de aparatul administrativ. Ar exista un așa-numit "Plan 2" pentru revenirea din criză.

13 apr, 2020 | | ECONOMICA.net

Iată principalele declarații ale ministrului Finanțelor:

- Rămân la opinia mea că economia va avea o revenire bruscă. Luăm măsurile de acum. Și vedem și măsurile de revenire.  Sper ca măsurile noastre de înghețare a economiei și apoi de revenire să funcționeze.

- Vom rambursa TVA în aprilie cu control ulterior. Plătim pensii în avans. A fost complicat, dar am reușit. A fost o eroare de comunicare acolo.

- În acest moment nu avem nevoie de un acord cu FMI. Ne-am finanțat, și astăzi, cu succes. Buffer-ul il tinem pentru situații grave. El ne ține în jur de 4-5 luni. Nu vreau să dau detalii exacte.

- Finanțăm și ținem economia înghețată atât cât este nevoie, pentru că prioritatea e sănătatea cetățenilor.
Astăzi lupta cu criza este dus de aparatul administrativ.

- E nevoie de fiecare om din administrația publică. Nu este în niciun fel vorba de șomaj tehnic la stat. Știu că sunt discuții în spațiul public. Dar nu e cazul. Uitați, angajații Ministerului de Finanțe lucrează de-acasă, dar sigur, nu mai primesc sporul de antenă. Avem un aparat administrativ care probabil că nu e eficient. Dar nu ne putem permite azi un astfel de război.

- Există un Plan 2. Pe care trebuie să-l discutăm cu domeniul privat, pentru refacerea de după șoc.-

- Creșterea economică va reveni în 2021, cred că vom avea cei doi ani cu rezultat zero. Cred că anul acesta vom avea un reviriment al economiei începând cu iulie - august.

- Au fost companii care n-au putut plăti taxele. Dar le rog pe cele care pot, au bani, să plătească impozitele pentru că noi vom reîntoarce banii în economie. Prin toate măsurile și prin rambursări de TVA.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO