1EUR = 4.8735 RON | Bucureşti 4 º

Finanţe şi bănci

Florin Cîțu: datoria publică crește în UE cu 20 de puncte procentuale. La noi a crescut doar cu șapte

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a spus azi pe pagina proprie de Facebook că datoria publică a României a crescut cu șapte puncte procentuale, pe când datoriile publice ale țărilor din UE au crescut cu 20 de puncte procentuale, în medie. De asemenea, acuză fosta guvernare că i-a lăsat o gaură bugetară de 80 de miliarde de lei

21 oct, 2020 | | ECONOMICA.net
"În medie, datoria publică a țărilor membre UE crește cu 20 puncte procentuale in 2020. Prin comparație în România datoria publica crește cu doar 7 puncte procentuale. Asta deși șocul care a lovit economia globala a lovit cu aceeasi intensitate si Romania", a scris ministrul.
Datoria publică crește pentru că în toate țările au crescut deficitele bugetare în urma crizei economice determinata de criza de sănătate. Criza economică a dus la scăderea veniturilor față de bugetele inițiale iar criza de sănătate a crescut cheltuielile pentru sănătate și pentru susținerea economiei, a explicat el.
 
Impută fostei guvernări o gaură de 80 de  miliarde de lei
 
Cîțu a subliniat că România ar fi plecat în această criză cu un handicap major, resursele financiare fiind consumate de fosta guvernare.
"România a pornit cu un handicap major. A fost administrată de o gașcă de infractori în ultimii ani și din păcate trebuie să plătim pentru ce au furat aceștia. Am preluat o economie distrursa, cu facturi în valoare de aproximativ 30 miliarde lei neplatite (!!!) și cu datorii scadente de aproxmativ 50 de miliarde lei (10 miliarde lei peste câteva zile). Adica am pornit cu o gaura la buget de 80 de miliarde lei în 2020", a scris ministrul.
 
Prezintă realizările
 
În aceste condiții am reușit imposibilul, spune Cîțu.
 
"În Romania am reușit
- să avem un pachet substanțial și printre cele mai eficiente de susținere a economiei, aproximativ 7% din PIB, - bani care nu erau în buget la începutul anului
- să avem CEA MAI MICA creștere e deficitului bugetar din UE
- să avem printre cele mai mici creșteri ale datoriei publice din UE", scrie el, înainte să acuze din nou PSD de furt. 
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO