Florin Cîțu este propunerea de premier susținută de PNL, USR-Plus și UDMR. Cum se împart ministerele

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat vineri că PNL, USR PLUS şi UDMR au convenit asupra structurii Guvernului şi a funcţiilor de conducere din Parlament.
Economica.net - vin, 18 dec. 2020, 17:07
Florin Cîțu este propunerea de premier susținută de PNL, USR-Plus și UDMR. Cum se împart ministerele

„Astăzi, cele trei formaţiuni politice care au exprimat această voinţă au ajuns la o înţelegere în ceea ce priveşte constituirea Guvernului, structura Guvernului şi, de asemenea, poziţiile care vor fi ocupate de cele trei formaţiuni politice pentru cele mai importante funcţii în stat. În ceea ce priveşte funcţiile cele mai importante în stat, Florin Cîţu este candidatul la funcţia de prim-ministru susţinut de UDMR, USR PLUS şi PNL. În ceea ce priveşte cele două poziţii de preşedinte de la Parlament, preşedintele Senatului va aparţine unui candidat din partea USR PLUS, preşedintele Camerei Deputaţilor unui candidat din partea PNL”, a afirmat Orban, după negocierile dintre PNL, USR PLUS şi UDMR care au avut loc la Vila Lac.

El a arătat că viitorul Guvern va avea doi vicepremieri şi 18 ministere, din care 9 vor fi conduse de reprezentanţi ai PNL, 6 de reprezentanţi ai USR PLUS şi 3 de reprezentanţi ai UDMR.

USR-Plus va avea şase ministere

Copreşedinţii USR PLUS, Dan Barna şi Dacian Cioloş, au anunţat vineri seara, în urma negocierilor cu PNL şi UDMR, că USR PLUS ar urma să deţină şase portofolii în viitorul Guvern de coaliţie.

Este vorba despre Ministerele: Justiţiei, Transporturilor, Sănătăţii, Fondurilor Europene, Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului.

Dacian Cioloş a precizat că negocierile vor continua în zilele următoare pentru stabilirea programului de guvernare.

PNL va avea nouă portofolii

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a anunţat, vineri seara, în urma negocierilor cu USR PLUS şi UDMR, că liberalii ar urma să deţină nouă portofolii în viitorul Guvern de coaliţie, respectiv ministerele Apărării, de Externe, Finanţelor, de Interne, Educaţiei, Energiei, Agriculturii, Culturii şi Muncii.

„Portofoliile care vor fi reprezentate de reprezentanţi ai PNL: Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Externe, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Energiei – am decis să împărţim Ministerul Economiei, Mediului de Afaceri şi Turismului în două structuri distincte în care Ministerul Energiei va fi condus de un reprezentant al PNL -, de asemenea, Ministerul Agriculturii va fi gestionat de un reprezentant al PNL, Ministerul Culturii, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale – unde este vorba de muncă nu ne dăm înapoi -. În mare acestea sunt ministerele care vor fi gestionate de reprezentanţii PNL”, a spus Orban, după negocierile dintre PNL, USR PLUS şi UDMR care au avut loc la Vila Lac.

El a subliniat importanţa „spiritului de echipă, solidarităţii şi a coeziunii în punerea în practică a programului de guvernare”.

„Echipa programului de guvernare a făcut progrese semnificative şi suntem convinşi că în zilele următoare atât echipa de negociere politică, cât şi echipa pentru programul de guvernare vor finaliza munca pentru a oferi României în următorii patru ani de zile dezvoltarea pe care o aşteptăm cu toţii”, a declarat Orban.

Preşedintele PNL a anunţat anterior că Florin Cîţu este candidatul la funcţia de prim-ministru susţinut de UDMR, USR PLUS şi PNL şi că viitorul Guvern va avea doi vicepremieri şi 18 ministere din care 9 vor fi conduse de reprezentanţi ai PNL, 6 de reprezentanţi ai USR PLUS şi 3 de reprezentanţi ai UDMR.

UDMR va avea ministerele Mediului, Administraţiei şi Tineretului

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, luni, că în urma negocierilor cu PNL şi USR PLUS Uniunea va prelua în viitorul Guvern trei portofolii: Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Ministerul Tineretului şi Sportului.

„Am avut discuţii principiale în ceea ce priveşte o coaliţie care va dura 4 ani de zile, o stabilitate parlamentară şi o stabilitate guvernamentală după 8 ani în care am avut 12 guverne. Sunt convins că în următorii ani vom reuşi să asigurăm investiţiile necesare pentru a creşte economia. Vom reuşi să avem locuri de muncă în siguranţă, vom reuşi să investim în educaţie şi în sănătate şi, în aceste condiţii, noi ne-am asumat să participăm, să fim alături de colegii noştri, să participăm la formarea majorităţii parlamentare şi, bineînţeles, să participăm în exercitarea atribuţiilor din executiv”, a afirmat Kelemen Hunor, după consultări.

El a precizat că UDMR va prelua trei portofolii importante.

„Vom asuma trei ministere: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, un minister important în economia Guvernului, fiindcă avem nevoie de a dezvolta toate localităţile României în mod echilibrat, să reducem decalajele de dezvoltare şi, bineînţeles, din acest punct de vedere este o responsabilitate uriaşă pe care noi am asumat-o. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, dezvoltarea durabilă înseamnă să avem grijă de mediu, să avem grijă de ceea ce am moştenit, fiindcă trebuie să lăsăm copiiilor noştri. (…) Ministerul Sportului şi Tineretului este un minister important, fiindcă fără tineret nu există viitor şi fără sport nu se poate gândi o societate modernă şi aici sigur vom avea iarăşi proiecte, programe, politici publice bine gândite atât pentru tineri, cât şi pentru lumea sportului de performanţă şi nu numai”, a mai spus liderul UDMR.


Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...