Florin Cîțu: OUG pentru suspendarea plății ratelor e unică în Europa. Normele de aplicare apar săptămâna viitoare

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a ieșit azi public să explice măsurile luate în privința suspendării plății ratelor. Spune că normele de aplicare a OUG vor apărea săptămâna viitoare. De la acel moment, se pot evalua cererile de suspendare a plății ratelor. 
Ionut Tudorica - vin, 27 mart. 2020, 09:34
Florin Cîțu: OUG pentru suspendarea plății ratelor e unică în Europa. Normele de aplicare apar săptămâna viitoare

Iată declarația ministrului: 

 

După cum știți, aseară Guvernul a adoptat o ordonanță foarte importantă pentru români, care le permite acestora să suspende ratele la bancă până la 9 luni de zile.
Aș vrea să repet două lucruri foarte importante și apoi să clarific câteva elemente pe care le-am auzit în spațiul public de aseară și până astăzi.
În primul rând, această ordonanță este unică în Europa pentru că se referă la toți debitorii, persoane fizice și persoane juridice, pentru toate tipurile de credit, aici nu am făcut nici o discriminare.

În al doilea rând, vreau să repet faptul că se aplică suspendarea pentru o perioadă de până la 9 luni, deci între 1 și 9 luni. Iarăși este un lucru important de ținut minte, pentru că sunt mai multe țări care o fac pe 3 luni, pe o lună ș.a.m.d. Vom veni cu normele de aplicare foarte rapid, luni, sper, în ședință de Guvern, dacă nu cel mai târziu joi, ca să le avem și să putem să pornim.

Am văzut că lumea este îngrijorată că mai sunt 2 sau 3 săptămâni până la sfârșitul perioadei stării de urgență. Vă spun de pe acum că dacă este nevoie vom prelungi perioada pentru cererile de suspendare și după perioada stării de urgență. Deci, vom vedea cum evoluează lucrurile, nu vă îngrijorați, putem să extindem această perioadă.

Și al treilea lucru, o acuzație pe care o tot aud, că băncile nu pierd nimic. Acest lucru îl spun oamenii care nu au lucrat niciodată în sistemul financiar-bancar. În ordonanță nu scrie nimic despre comisioane, comisioanele sunt susținute pe toată perioada de sistemul financiar-bancar, iar faptul că băncile nu primesc aceste rate pentru această perioadă înseamnă că trebuie să se finanțeze din piață cu dobândă și această dobândă este susținută tot de bănci. Nu este nimic în această ordonanță despre aceste costuri.

Dar eu cred că în acest moment cel mai important este să avem grijă de oameni și de români, să ne concentrăm pe ceea ce facem pentru această perioadă. Aceasta înseamnă că avem pentru această perioadă șomaj tehnic – deci oamenii stau acasă liniștiți și primesc șomaj tehnic, iar pentru rate până la 9 luni de zile pot să stea liniștiți. Ce se va întâmpla după ce trece perioada aceasta, din ianuarie 2021, vom vedea atunci și dacă este nevoie vom interveni atunci să susținem pe cine trebuie susținut.
În acest moment este foarte important să ne concentrăm pe sănătatea oamenilor și de aceea am venit cu aceste măsuri. Cum apar alte probleme, voi veni și le voi explica.

Te-ar mai putea interesa și
Zborul cu balonul în Turcia și curse charter spre Egipt, noutățile Hello Holidays pentru sezonul toamnă-iarnă
Zborul cu balonul în Turcia și curse charter spre Egipt, noutățile Hello Holidays pentru sezonul toamnă-iarnă
Agenția de turism Hello Holidays mizează pentru sezonul de toamnă-iarnă pe destinații precum Turcia și Egipt. ...
Angajaţii magazinelor Apple vor primi bonusuri de până la 1.000 de dolari
Angajaţii magazinelor Apple vor primi bonusuri de până la 1.000 de dolari
Apple Inc. îşi va recompensa luna viitoare angajaţii din magazine cu bonusuri de până la 1.000 de dolari, o decizie ...
Creditul neguvernamental a urcat cu 1% în august, la 309,7 miliarde de lei
Creditul neguvernamental a urcat cu 1% în august, la 309,7 miliarde de lei
Soldul creditului neguvernamental acordat de instituţiile de credit a crescut, în luna august 2021, cu 1% faţă de iulie ...
PwC: Maşina personală rămâne principala preferinţă pentru transport. Car sharing-ul şi închirierile au perspective bune de revenire
PwC: Maşina personală rămâne principala preferinţă pentru transport. Car sharing-ul şi închirierile au perspective ...
Maşina personală rămâne principala preferinţă pentru mobilitate, însă platformele alternative au perspective pozitive ...