1EUR = 4.8737 RON | Bucureşti 21 º

News

Florin Cîțu: România nu mai este campioana inflației din UE, ca în vremea PSD

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a subliniat azi pe pagina personală de Facebook că România a ajuns în sfârșit să nu mai fie prima în UE la inflație, după trei ani în care a fost lider la acest capitol.

31 mai, 2020 | | ECONOMICA.net

"În guvernarea PNL România nu mai este țara cu cea mai mare rată a inflației din UE. Am promis și ne-am ținut de cuvânt. PSD a ținut VOIT trei ani de zile Romania în topul rușinii în UE. În guvernarea socialistă România a avut CEA MAI MARE rata a inflației din UE, luna de luna. Trei ani la rând. PSD a crescut voit rata inflației de la 0% la peste 5% pe an. Rata inflației mare și imprevizibila îi afectează pe românii cu venituri mici. Trei ani de zile PSD a avut o politica PREMEDITATĂ de a crește rata inflației care i-a lovit tocmai pe românii cu venituri mici. Am promis că scoatem România din topul rușinii și am reușit. Astfel creștem puterea de cumpărare a TUTUROR românilor", a scris Cîțu, atașând postării un grafic al inflației pe aprilie din fiecare țară membră.

România a fost în ultimii ani în topul inflațiilor din UE, urmare a majorărilor repetate ale veniturilor populației prin decizii administrative. Principalele fiind majorarea veniturilor angajaților statului, creșterea salariului minim și creșterea pensiilor.

În aprilie, inflația din România a fost depășită de cele din economiile comparabile cu a noastră. Cehia, Polonia și Ungaria. 

Cele trei țări sunt lovite puternic de criza economică declanșată de măsurile împotriva răspândirii noului coronavirus, fiind mari producători de produse cu valoare adăugată mare. Ratele inflației au fost încă și mai mari decât acum, dar analiștii se așteaptă la o scădere a lor pe urma micșorării prețurilor la carburanți și a scăderii consumului. Este de așteptat de asemenea o relaxare a politicii monetare în toate cele trei țări.

România conducea topul UE al inflațiilor în decembrie 2019, cu o rată de 4%. Aceasta a scăzut treptat. În ianuarie, la 3,9%, în februarie la 2,9%, iar în aprilie a ajuns la 2,3%. În aprilie am fost depășiți de Ungaria și am ajuns pe locul al patrulea al economiilor UE cu cea mai mare inflație.

În acest timp, Germania afișează o rată constantă de 0,8%, iar jumătate din Uniune se confruntă deja cu deflația, cauza principală fiind restrângerea consumului dincauza crizei COVID.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO