Florin Cîțu: Românii nu au simțit că sunt probleme când economia a fost închisă. Vom avea cel mai mic deficit din UE în 2020

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a dat un interviu postului de radio Europa FM în care a opinat că românii nu au simțit închiderea economiei, impusă prin ordonanțe militare de către guvern, în contextul COVID 19. Menționează că șomajul tehnic și salariile bugetarilor au venit la timp. Între altele, îi numește pe socialiștii care au asigurat guvernările anterioare “pui de comuniști” și îi acuză că au lăsat bugetul statului fără resurse. Zice că România a pornit anul cu cel mai mare deficit bugetar din UE și îl va termina cu cel mai mic. 
Ionut Tudorica - mie, 16 sept. 2020, 18:19
Florin Cîțu: Românii nu au simțit că sunt probleme când economia a fost închisă. Vom avea cel mai mic deficit din UE în 2020

“N-au fost probleme în perioada de criză serioasă. Când economia a fost închisă. Și românii nu au simțit că sunt probleme. Pentru că au primit la timp șomajul tehnic, cei din sectorul public și-au primit salariile. Și am plătit și la timp facturile. Facturile restante (…) de aproape doi ani de zile. Concedii medicale, rambursări de TVA și multe altele’, a spus Florin Cîțu în interviul amintit. 

Pui de comuniști

Întrebat de situația împrumuturilor pe care România le face des în ultima vreme, Cîțu a răspuns că nu sunt ieșite din comun. Că deficitul trebuie acoperit și că mare parte din el e legat de cheltuielile cu combaterea efectelor COVID 19. Apoi sugerează că am sta bine în UE la acest capitol.

“Astăzi în Europa, România se împrumută mai puțin decât toate țările. Dacă vă uitați la cât se împrumută Germania, Spania, Italia, la deficite de 14% din PIB…unele dintre sume ajung la jumătatea PIB-ului României”, a spus Cîțu.

El subliniază în schimb că alta e problema reală. “Alta e problema. De ce când era guvernarea socialistă, acești pui de comuniști, deficitul creștea, în plină creștere economică? Peste tot în Europa scădea, jumătate din țările din Uniunea Europeană aveau excedent. Așa au fost distruse echilibrele macroeconomice ale României. În trei ani de zile de creștere economică, să ai cel mai mare deficit din UE, cea mai mare inflație din UE, și cele mai mari dobânzi. Să ajungi să ai dobânzi mai mari decât Grecia, aceasta înseamnă să nu ai responsabilitate asupra finanțelor publice. (…) În rezervele statului nu mai era nimic. Erau pe zero. Aștept instituțiile statului să găsească vinovații. (…) Doamna Dăncilă, care era premier, domnul Ciolacu, vicepremier, trebuie să răspundă pentru asta”,a spus Cîțu.

Făgăduință: Cel mai mic deficit din UE în 2020

“Deși a început anul cu cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, România îl va termina cu cel mai mic deficit din UE, chiar dacă avem voie să creștem deficitul, de la Comisie, nu ne vom folosi de asta. Toate țările va trebui să-și explice deficitele. Ce mă preocupă pe mine este cum finanțăm deficitul. Nu poți să te duci cu el la 20% sau la cât vrei. Sunt țări care vorbesc deja de creșteri de impozite anul viitor, Marea Britanie e un exemplu. Dar ca să n-ajungi la acea discuție. Pentru asta, trebuie să fii responsabil cu deficitul bugetar. Avem o țintă ambițioasă de 8,6%din PIB. Dar eu vreau să fie chiar mai mic de atât”, a spus ministrul. 

Fără impozite mărite sau inventate

Întrebat de posibilitatea măririi unor impozite, ministrul Finanțelor a exclus această posibilitate. “Există discuții la Uniunea Europeană, la care am participat prin Ecofin, să se treacă la stabilirea unor noi impozite prin majoritate calificată. Din partea României am zis că nu suntem de acord. Trebuie să rămână la vot absolut din partea tuturor membrilor. (…)Nu vom mări și nici nu vom pune impozite noi”, a spus ministrul, argumentând că acest mod de lucru a fost nociv în criza precedentă. Și că preferă impozite mici pe care să le plătească toată lumea.

Cel mai negru scenariu

Întrebat cum va face România față unui scenariu negru, în care numărul îmbolnăvirilor devine foarte mare în perioada următoare și ar fi nevoie de un lockdown,ca în primăvară, Ministrul a răspuns că un astfel de scenariu este exclus.

“Este exclus. Suntem pregătiți pentru orice. Vă spun sigur că economia nu se va mai închide 100%. Avem resurse să ținem numărul de infectări la un anumit nivel. Suntem pregătiți. Am și învățat din ce s-a întâmplat atunci (în primăvară) și avem și rezerve”,a spus Cîțu.

Interviul integral poate fi urmărit aici

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii spune că anticoncepţionalele ar putea fi compensate pe bază de prescripţie medicală
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că are în vedere un proiect care presupune compensarea tratamentului contraceptiv, dacă o femeie tânără doreşte acest lucru....
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
S-a deschis Argeș Mall din Pitești, o investiție de peste 100 de milioane de euro – VIDEO
Prime Kapital a inaugurat astăzi, 25 aprilie, deschiderea celui mai nou mall din Pitești, județul Argeș. Investiția ...
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Mierlea, InfoCons: Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu se comite o infracţiune
Prin utilizarea aplicaţiei WhatsApp în activităţile de serviciu comiteţi o infracţiune, pentru că orice transmitere ...
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
Problemele economice ale Germaniei provoacă îngrijorări în ţările vecine
 Evoluţia slabă a economiei germane provoacă îngrijorări în ţările vecine, din Elveţia şi până în Polonia, ...