Florin Cîțu se răzgândește și ia ideea PSD: vreau ca fuziunea Eximbank – Banca Românească să fie de succes. Avem nevoie de o Bancă de Dezvoltare

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a aprobat pentru prima dată public fuziunea Eximbank - Banca Românească, azi, la forumul bancar organizat de Financial Intelligence. El s-a opus de mai multe ori acestui proiect început de guvernul anterior (PSD) și aprobat de BNR. Mai mult, el a validat ideea PSD de creare a Băncii de Dezvoltare a României, care ar fi singurul instrument viabil de accesare al unor fonduri europene.
Ionut Tudorica - joi, 08 oct. 2020, 08:47
Florin Cîțu se răzgândește și ia ideea PSD: vreau ca fuziunea Eximbank - Banca Românească să fie de succes. Avem nevoie de o Bancă de Dezvoltare

Cîțu a validat, pentru prima dată, fuziunea Exim Banc – Banca Românească, pe care a contestat-o până acum, argumentând că a fost făcută de guvernul precedent. „Dacă a fost făcută și n-a fost intoarsă, vreau să fie o fuziune de succes”, a spus Cîțu la Banking Forum 2020, organizat de Financial Intelligence.

Permisă printr-o hotărâre de guvern (a guvernului PSD) şi aprobată recent de BNR, fuziunea Eximbank cu Banca Românească a fost lăsată în offside de ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, după preluarea actualului mandat.

„Tranzacţia a fost aprobată în februarie 2019 de guvernul PSD. Eu şi Ministerul Finanţelor Publice încă nu am aprobat fuziunea EXIM cu Banca Românească. Deja am anunţat planurile pentru CEC Bank, atragerea BERD şi IFC în acţionariat. În primele zile din 2020 voi anunţa ce urmează pentru EXIM Bank, EXIMAsig şi Fondurile de Garantare şi Contragarantare”, scria Cîţu, pe pagina sa de Facebook, la începutul acestui an.

Fuziunea a fost aprobată printr-o Hotărâre de Guvern, obiectul de activitate al Eximbank a fost extins pentru ca banca de stat să poată prelua toate operaţiunile derulate de Banca Românească.

Banca avea la dispoziţie un an de zile pentru a perfecta fuziunea. Valoarea stabilită a tranzacției a fost de circa 50 de milioane de euro, excluzând linia de credit pe care Banca Românească o avea de plătit către National Bank of Greece.

Viitoarea bancă va putea desfăşura activităţi de retail, operaţiuni specifice băncilor comerciale, dar şi operaţiuni în contul statului, aşa cum desfăşura pe vremuri Banca Română de Comerţ Exterior. Aprobată de BNR În Consiliul de Administrație din 12 decembrie, Banca Națională a avizat achiziţia Băncii Româneşti de către Eximbank.

În iunie, anul trecut, EximBank și National Bank of Greece au semnat acordul de achiziție a 99,28% din Banca Românească.  Achiziţia ar face parte din eforturile statului român de a-şi crea o bancă universală, care, alături de CEC Bank, să ocupe 10% din piaţa bancară, statul ajungând astfel în top 10 bancar. Crearea unei Bănci de Dezvoltare care să finanţeze lucrările de infrastructură şi capitalul românesc era unul dintre punctele din programul de guvernare al PSD.

Ideea a fost preluată acum de Florin Cîțu, care a spus în conferința de azi că România are nevoie de o bancă de dezvoltare pentru accesarea unor fonduri europene pe care nu le poate lua altfel.

Te-ar mai putea interesa și
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a ajuns la un miliard de utilizatori
TikTok a anunțat astăzi prin intermediul unui comunicat postat pe blogul companiei că a atins pragul de 1 miliard de utilizatori la nivel global....
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat cu Gazprom un contract pe 15 ani
Ungaria a semnat luni în mod oficial un nou acord de achiziţionare de gaze naturale pe 15 ani cu Gazprom, acord care îi ...
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
ASF a publicat un ghid și un infografic pentru orientarea beneficiarilor polițelor emise de City Insurance
Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat luni un ghid şi un infografic care pot fi utile asiguraţilor/beneficiarilor ...
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
PNRR-ul a fost aprobat. Reacțiile lui Florin Cîțu și Klaus Iohannis. Primii bani probabil vor ajunge în noiembrie
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este aprobat, semnat şi va fi aplicat, lucru care pentru România va însemna ...