Florin Cîțu: Economia va scădea cu 4%, plus-minus 0,2 puncte procentuale

Economia României va scădea cu 4% plus-minus 0,2 puncte procentuale, a declarat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, marcând un an de mandat la Minister. Aşdar, Finanţele iau în calcul o scădere şi cu 6% a economiei anul acesta. Ministrul a exclus posibilitatea unui acord cu FMI, arătând că România nu are probleme de finanţare.
Economica.net - lun, 09 nov. 2020, 08:01
Florin Cîțu: Economia va scădea cu 4%, plus-minus 0,2 puncte procentuale

„Economia va scădea anul acesta cu 4% plus-minus două puncte procentuale”, a spus azi ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

Deficitul bugetar de anul viitor ar putea fi anul viitor „realist”, mai mic cu un punct procentual.

„Cea mai mare provocare în 2020 a fost să convingem investitorii străini, agenţiile de rating, despre sustenabilitatea cheltuielilor. Am avut două evaluări rating păstrat pentru că am dovedit că suntem un guvern de încredere.
După 10 luni veniturile sunt mai mari decât anul trecut, veţi vedea la execuţia bugetară după 25 noiembrie. Vreau să le mulţumesc românilor că au fost o echipă”,  spus ministrul.

El a subliniat că păstrarea ratigului, spre deosebire de alte ţări europene, a făcut ca România să nu aibă probleme de finanţare. El a adăugat că 97% din necesarul de finanţare este acoperit. Şi că România se împrumută în plină criză la dobânzi mai mici decât anul trecut.

Fără acord cu FMI

„Exclud varianta unui acord cu Fondul Monetar Internaţional. Am arătat în acest an că, dacă ai câştigat încrederea pieţei şi a investitorilor, poţi să finanţezi un deficit mare fără să ai nevoie de instituţii financiare internaţionale. Acest deficit l-am finanţat pentru a plăti sănătatea, aceste scheme de ajutor. Am avut investiţii record, deci nu este nevoie de un acord cu FMI. Din punctul meu de vedere, nu există aceste discuţii”, aspus ministrul în conferință.

Ultima rectificare bugetară a anului va fi publicată săptămâna aceasta

Rectificarea bugetară va fi pusă în transparenţă în cursul acestei săptămâni, iar în următoarea va fi adoptată, obiectivul fiind acela de a limita creşterea deficitului bugetar anul acesta, spune ministrul Finanţelor.

„Cred că o să fie în transparenţă în timpul acestei săptămâni. Vrem s-o adoptăm săptămâna viitoare, în prima parte a săptămânii. Deci, va intra în transparenţă săptămâna aceasta. Nu pot să vă spun cifre. Bineînţeles că indicatorii macro vor veni de la Comisia Naţională de Statistică şi Prognoză. Sunt câteva cheltuieli care trebuie ajustate la această rectificare în urma recalculării pensiilor pentru anumite categorii, mai sunt cheltuieli pentru sănătate etc. Dar nu foarte multe cheltuieli. Obiectivul nostru este de a păstra deficitul bugetar, de a limita creşterea deficitului bugetar anul acesta. Deci, nu va fi o rectificare bugetară care să arate foarte multe surprize. Este doar pentru realocarea unor resurse în buget”, a spus Florin Cîţu.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
Distribuţie Energie Electrică România (DEER) alocă 63,554 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de citire contoare de energie electrică, potrivit anunţului de participare postat în......
Greva generală din Educaţie continuă
Greva generală din Educaţie continuă
Greva generală din Educaţie continuă, au anunţat duminică reprezentanţii federaţiilor sindicale, menţionând că ...
Mercedes nu se va alătura noului proiect electric al Renault – Reuters
Mercedes nu se va alătura noului proiect electric al Renault – Reuters
Grupul german Mercedes Benz, de mulţi ani partener al Renault pe segmentul de vehicule comerciale uşoare, nu va lua parte ...
O nouă companie aeriană low-cost ar putea intra în România cu zbor direct spre Emiratele Arabe Unite
O nouă companie aeriană low-cost ar putea intra în România cu zbor direct spre Emiratele Arabe Unite
Air Arabia ar putea intra în România cu zboruri directe spre Emiratele Arabe Unite. Oficiali ai Camerei de Comerț și ...