Florin Cîţu: Deficitul bugetar estimat la sfârșitul anului este de 9,1%

Guvernul discută, miercuri, în primă lectură, rectificarea bugetară pe acest an, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, precizând că deficitul bugetar estimat pentru finalul anului creşte la 9,1% din PIB şi că au fost alocate sume în special pentru asigurarea finanţării domeniului sănătăţii, asistenţei sociale şi educaţiei, dar şi investiţiilor.
Economica.net - mie, 18 nov. 2020, 18:27
Florin Cîţu: Deficitul bugetar estimat la sfârșitul anului este de 9,1%

Premierul Ludovic Orban i-a transmis ministrului Finanţelor că este necesară alocarea de sume pentru echilibrarea bugetelor locale.

„Suntem pregătiţi în primă lectură în această seară, cu modificarea bugetară (…). În linii mari, deficitul bugetar estimat pentru finalul anului creşte la 9,1% din PIB, pe fondul reducerii veniturilor faţă de cele estimate iniţial, 4,2 miliarde lei, în urma deciziei pe care am luat-o, de a eşalona datoriile acumulate în perioada de la începutul stării de urgenţă până pe 25 octombrie ale companiilor şi alte măsuri fiscale”, a afirmat Florin Cîţu la începutul şedinţei de Guvern.

El a mai spus că estimează venituri bugetare până la finalul anului mai mari decât cele de anul trecut.

„În acelaşi timp, estimarea pentru contracţia economică a fost modificată la minus 4,2 pentru anul acesta, este în linie cu estimările tuturor analiştilor, majoritatea analiştilor – aici avem îmbunătăţirea estimărilor şi ale Comisiei Europene şi ale Fondului Monetar, care se îndreaptă spre această estimare. Un lucru aş vrea să mai spun, estimăm venituri bugetare până la finalul anului totuşi mai mari decât cele de anul trecut”, a adăugat ministrul Finanţelor.

Cîţu a mai spus că la această rectificare au fost alocate sume în special pentru asigurarea finanţării necesare în domeniul sănătăţii, asistenţei sociale şi educaţiei.

„Şi al doilea obiectiv important a fost acela de a continua investiţiile. Anul acesta avem investiţii estimate la 55 de miliarde de lei, în creştere faţă de bugetul iniţial cu 4,5 miliarde”, a adăugat ministrul.

Premierul Ludovic Orban i-a transmis ministrului Finanţelor să asigure echilibrarea bugetelor locale.

„De asemenea, nu uitaţi de echilibrarea bugetelor locale, că sunt judeţe şi localităţi care, fiind un an electoral, nu au fost riguroşi în planificarea bugetară, dar pe de altă parte nu putem să lăsăm asistenţii personali ai persoanelor cu dizabilităţi fără salarii, nu putem să lăsăm angajaţii din direcţiile de asistenţă fără salarii şi aici va trebui să asigurăm o echilibrare a bugetelor locale strict pe aceste categorii de cheltuieli: cheltuieli sociale, cheltuieli de funcţionare”, a spus Orban.

El a spus că, în urma întâlnirii cu reprezentanţii autorităţilor locale, a rezultat că este necesară alocarea de sume pentru echilibrarea bugetelor locale.

De asemenea, premierul a afirmat că „s-a văzut clar că, în ultimele 3 luni, veniturile la buget au fost mai mari decât în lunile echivalente ale anului 2019, ceea ce consolidează trendul de creştere”.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...