Florin Cîţu: Guvernul propune ca Legea bugetului să intre în dezbaterea Parlamentului în data de 4 februarie

Premierul Florin Cîţu a declarat miercuri că Executivul a început pregătirea pentru bugetul anului 2021, iar în acest sens a afirmat că propunerea este ca bugetul să fie votat în Parlament pe 4 februarie.
Economica.net - mie, 06 ian. 2021, 14:16
Florin Cîţu: Guvernul propune ca Legea bugetului să intre în dezbaterea Parlamentului în data de 4 februarie

„Am cerut o analiză a actelor normative care sunt în vigoare şi au un impact bugetar, dar nu pot fi susţinute în totalitate de bugetul anului 2021, (…) toate actele normative, pentru fiecare minister, cu impact bugetar, să vedem unde le punem”, a spus el.

Potrivit lui Cîţu, fiecare ministru trebuie să vină cu o notă de prezentare. Totodată, ministerele care au în subordine operatori economici trebuie „să facă o analiză pe baza rapoartelor contabile”.

„Până pe 4 februarie, fiecare ministru va trebui să prezinte spre aprobare în Guvern un memorandum care să conţină situaţia actuală a acestor operatori economici, cauzele care au determinat înregistrarea de pierderi, plăţi restante, arierate şi aşa mai departe şi, bineînţeles, un set de măsuri concrete, cuantificabile şi cu termene clare pentru eficientizarea acestor companii”, a indicat premierul.

Conform acestuia, „acordarea unor sume de la buget pentru aceşti operatori economici o să fie condiţionată ferm de respectarea măsurilor menţionate în aceste memorandumuri”.

Prim-ministrul a mai cerut ministerelor să prezinte şi situaţia proiectelor de investiţii. „Am văzut din 2016 în 2020 o practică ciudată: proiecte care au fost incluse în buget, unele au fost bugetate, altele nu au fost bugetate, dar şi unele care au fost bugetate şi execuţia a fost foarte proastă”, a explicat el.

Listele respective vor fi trimise la cabinetul premierului şi la Ministerul Finanţelor Publice, iar pe baza lor va fi făcută prioritizarea bugetării proiectelor de investiţii.

Florin Cîţu a subliniat, totodată, că este important ca proiectele ce pot fi finanţate din fonduri europene să fie finanţate în acest fel şi nu de la bugetul de stat.

„Săptămâna viitoare începem procedura pentru bugetul din 2021 cu pregătirea limitelor pentru fiecare minister în parte. Propunem ca bugetul să intre în Parlament în 4 februarie, să fie dezbătut atunci şi aprobat”, a afirmat prim-ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...