Florin Cîțu: Invit PSD la discuțiile cu Comisia Europeană și cu agențiile de rating. Le înregistrăm

Programul de guvernare al PSD ar duce la scăderea ratingului de țară al României, și ca asta să fie limpede, a invitat membrii PSD las discuțiile cu Comisia Europeană și cu agențiile de rating, a spus ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, în cuvântarea tradițională de luni.
Economica.net - lun, 19 oct. 2020, 10:49
Florin Cîțu: Invit PSD la discuțiile cu Comisia Europeană și cu agențiile de rating. Le înregistrăm

Ministrul Finanțelor a acuzat azi PSD într-o prezentare video că ar avea un program de guvernare cu posibilitatea să se transforme în legi, care ar pune în pericol ratingurile țării și l-a numit “crimă cu premeditare”.

“Urmează evaluări ale ratingului de țară. De la cele trei mari case, Fitch, Moody’s și S&P. Vă invit să participați cu mine la discuțiile cu Comisia Europeană și cu agențiile de rating. Și veți vedea la prima mână că propunerile dvs. de program de guvernare vor pune în pericol ratingul și fondurile europene. Și înregistrăm convorbirile, să vadă și populația ce s-a discutat.”, a spus Cîțu.

El l-a invitat de asemenea pe Marcel Ciolacu, liderul PSD, să renunțe împreună  la imunitatea parlamentarilor oferită de lege pentru declarațiile politice.

Aici aveți declarația integrală a ministrului:

Știți foarte bine că România trece printr-o perioadă dificilă, o criză economică și o criză de sănătate, iar o mare parte – și eu zic că cea mai mare parte și mi-o asum – din vină pentru ceea ce vedem astăzi în România o are PSD.

Dar astăzi sunt aici pentru a trage un semnal de alarmă, pentru că în perioada următoare urmează evaluări ale rating-ului de țară de la cele trei agenții de rating: Fitch, Moody’s și Standard&Poors.

Toate trei vor prezenta aceste evaluări pe baza a ceea ce se întâmplă astăzi în România, cu economia României, cu măsurile pe cere le ia Guvernul, dar și cu ceea ce se poate întâmpla în viitor.

Știți foarte bine, anul acesta am vorbit aproape săptămânal cu agențiile de rating, cu Comisia Europeană, cu investitorii, cu partenerii noștri instituționali și am reușit, în condiții foarte dificile să menținem rating-ul de țară, să finanțăm deficitul bugetar la costuri cât mai mici. Toate acestea le-am făcut, deși am fost sub asediul continuu din Parlamentul României cu proiecte de legi sau legi chiar aprobate care aruncau în aer finanțele publice. Am decis să ies astăzi pentru că până acum PSD a venit cu declarații publice în special, dar de ceva vreme, cred că de două săptămâni, există un document scris care se va transforma în lege și are foarte multe promisiuni; este așa-numitul program de guvernare al PSD. De fapt, este un program toxic de distrugere a economiei României. Acesta este, de fapt, numele după care ar trebui să fie cunoscut.

Eu nu vreau să mă folosesc de pandemie să-mi explic deciziile și ideile, așa cum face PSD. Dar, este momentul ca românii să afle adevărul. Ceea ce propune PSD prin acest program de guvernare reprezintă o crimă cu premeditare asupra stabilității economice.
Și de ce spun cu premeditare? Și aici trebuie să fim foarte atenți pentru că PSD știe foarte bine care sunt elementele care vor duce imediat la o reducere a ratingului de țară și, implicit, la creșterea sărăciei, dobânzi mai mari, inflație, șomaj etc.

Știe foarte bine, pentru că anul trecut – și am aici corespondența dintre Partidul Social Democrat care era la guvernare anul trecut și agențiile de rating și în această corespondență se răspunde la fiecare punct de îngrijorare al agențiilor de rating care sunt aceleași puncte și anul acesta. PSD le promitea agențiilor de rating că există în proiectele de legi care creșteau cheltuielile neproductive, cheltuielile sociale, există elemente care le-ar fi permis să schimbe evoluția acestor cheltuieli. Promiteau, bineînțeles, reduceri, tăieri de cheltuieli. Cei de la PSD știu foarte bine care sunt elementele-cheie care vor duce la o reducere a ratingului de țară. De aceea, spun că este o crimă cu premeditare ceea ce face PSD.

Domnule Ciolacu, stop! Este momentul să vă opriți! Lucrurile sunt foarte importante în acest moment și nu mai este momentul să ne jucăm. Este momentul să facem diferența dintre oamenii politici și oamenii de stat.

Urmează, așa cum am spus, discuții foarte dure cu agențiile de rating și cu Comisia Europeană.

Așa că am luat o decizie care poate să fie surprinzătoare, dar eu sper să o ascultați cu atenție și să îi dați curs. Vă invit să participați alături de mine la aceste discuții cu Comisia Europeană, cu comisarul pentru Buget, comisarul pentru Economie și cu agențiile de rating.

Acolo veți prezenta planurile dumneavoastră, vom prezenta planurile noastre și veți afla la prima mână ce implicații au pentru ratingul de țară, ce implicații au pentru fondurile europene. Veți vedea la prima mână că ceea ce propuneți dumneavoastră duce la reducerea ratingului de țară și duce la pierderea de fonduri europene.

Și, ca să fie totul transparent și onest, vă spun de pe acum că vom înregistra aceste discuții, iar românii vor alege în consecință.

Dar dacă nu veți da curs acestei invitații – și să știți că ați mai refuzat o invitație din partea mea, o invitație onestă – vin cu o altă propunere.

Vă solicit imperios un exercițiu democratic. Eu, senatorul Florin Cîțu, dumneavoastră, deputatul Marcel Ciolacu, renunțăm fiecare la imunitatea pentru declarațiile politice, publice, referitoare la stabilitatea economică. Astfel, va răspunde penal cine minte.

Aștept răspunsul dumneavoastră, domnule Ciolacu!

Tags:
Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...