Florin Cîțu: Creștere economică negativă. Deficit de 7% din PIB. Nu punem taxe în criză. Este exclus un acord cu FMI

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a creionat într-un teleinterviu cu colegii de la Hotnews liniile mari ale situației economice actuale și a estimat pagubele pe care le va produce criza economică provocată de noul coronavirus. Astfel, nu vom avea creștere economică anul acesta. Deficitul bugetar va exploda. Cheltuielile statului alocate combaterii efectelor crizei ar fi de 3% din PIB. Ministrul nu își pune problema unui acord cu FMI și exclude deocamdată posibilitatea oricărui împrumut care să fie însioțit de condiții. Mai spune că nimeni nu vorbeşte de taxe în acest moment și că este lecţie invăţată în 2008.
Ionut Tudorica - mie, 01 apr. 2020, 11:20
Florin Cîțu: Creștere economică negativă. Deficit de 7% din PIB. Nu punem taxe în criză. Este exclus un acord cu FMI

Iată principalele declarații ale ministrului despre situația economică a României:

Creștere economică negativă, dar ne putem reveni repede. Nu sunt așa pesimist ca alții

„Pe creșterea economică nu sunt așa pesimist ca alții. Văd că sectorul privat se mișcă. Se reorientează. Sigur, o parte din el, că nu tot poate să facă asta. Economia s-ar putea să fie pe negativ anul acesta, dar nu cred în scenariile pesimiste care circulă. Cred că dacă ne păstrăm capacitatea actuală de producție ne vom reveni foarte rapid. Cred că dacă oamenii sunt sănătoși și stau acasă acum, și nu au nici grija ratelor, atunci pot reveni repede la muncă”.

Două tipuri de deficit

„Vor fi două tipuri de deficit. Cel structural, al nostru. Și cel făcut de aceste costuri criză. Nu pot să vă spun deficitul acum, dar ca ordin de mărime, pachetul [pentru combaterea efectelor crizei] este de la 3% din PIB. Dacă știți ce deficit aveam înainte (bugetul pe 2020 a fost construit cu un deficit de 3,59% din PIB. Adică deficitul estimat este de -7% din PIB -n.r.) vă puteți face o idee de cât va fi. Dar există și partea de venituri… de aceea fac un apel la companii: noi ne facem treaba și ne plătim la timp facturile și dăm și bonificații. Cei care pot plăti impozite ar trebui să le plătească, pentru că doar așa putem face lucrurile să meargă și am și eu o presiune mai mică de finanțare din piață. 

Nu se pune problema unui acord cu FMI

Nu se pune problema unui acord cu FMI acum. Știu că a umblat, dar a fost scos din context ce am zis în engleză. Ne uităm la toate posibilitățile de finanțare fără condiții.
Prioritățile de finanțare sunt așa. Ne uităm pe piața internă, vedem ce putem lua de-aici. Ne uităm și pe piața internațională, dacă putem să emitem obligațiuni, mergem și acolo, vedem, dacă avem succes cum am avut în iarnă. Apoi, bineînțeles, ne uităm și la insituțiile financiare internaționale, unde sunt condiții mai bune de împrumut și fără condiții. Trebuie să umplem acest deficit. Oamenii au ajuns deja în șomaj tehnic fără vina lor. Acum nu trebuie să aibă încă un stres dacă ajung sau nu banii la ei. Eu trebuie să mă asigur că banii ajung la timp. La fel și la pensii, și la salarii, sau la liniile de credit  (pentru firme -n.r.).

Nu punem taxe în criză

Nu introducem taxe în perioada de criză! Introducerea de taxe distorsionează sistemul şi produce probleme pe care nu le putem gestiona. La fel şi lichiditatea, avem nevoie de lichiditate, vom introduce lichiditate în sistem. Nimeni nu vorbeşte de taxe în acest moment, este lecţia invăţată în 2008.

Poți vedea video interviul integral pe Hotnews.ro

Te-ar mai putea interesa și
Tesla își propulsează un model pe prima poziție a clasamentului mondial, dar pierde din profit
Tesla își propulsează un model pe prima poziție a clasamentului mondial, dar pierde din profit
Datele companiei de cercetări de piață JATO Dynamics arată că Tesla Model Y a devenit cel mai vândut vehicul din întreaga lume în primul trimestru al anului 2023. În același timp, o......
Profitul celui mai mare investitor imobiliar din România a intrat la apă în T1
Profitul celui mai mare investitor imobiliar din România a intrat la apă în T1
Profitul celui mai mare investitori imobiliar din România a intrat la apă în T1. CPI Property Group, deținută în proporție ...
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Trafic intens pe DN1, în Valea Prahovei
Se circulă în coloană, duminică la prânz, pe drumul naţional DN 1 Ploieşti - Braşov, în Valea Prahovei, pe sensul ...
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
DEER alocă peste 63,5 milioane de lei pentru servicii de citire a contoarelor
Distribuţie Energie Electrică România (DEER) alocă 63,554 milioane lei, fără TVA, pentru servicii de citire contoare ...