Florin Godean, Adecco: În 2017 salariile vor creşte accentuat, fiind acordate şi stimulente – Interviu Mediafax

Într-un interviu acordat MEDIAFAX, Florin Godean, Country Manager Adecco România a explicat că şi în 2017 va creşte numărul angajaţilor din retail, logistică şi, mai nou, din mediul bancar. Însă, angajatorii îşi vor găsi cu greu candidaţii potriviţi.
Economica.net - lun, 02 ian. 2017, 12:35
Florin Godean, Adecco: În 2017 salariile vor creşte accentuat, fiind acordate şi stimulente - Interviu Mediafax

Reporter: Ce estimări aveţi în privinţa pieţei forţei de muncă în 2017?

Florin Godean: Cred că, în cazul anumitor aspecte, în 2017 lucrurile vor continua sa fie la fel ca în 2016 – va fi greu sa găseşti candidaţii potriviţi, chiar mai dificil. Cred că angajatorii vor fi mai realişti în ceea ce priveşte disponibilitatea personalului. Prin urmare, va exista o creştere mai accentuată a salariilor dar, pe lângă salarii, vor fi acordate şi alte beneficii. În 2017 această practică a acordării de beneficii extra salariale se va generaliza.

Rep: Care vor fi cele mai căutate meserii în 2017 şi care vor fi salariile medii?

FG: Clasamentele nu se vor schimba în 2017. S-ar putea să avem o surpriza în cazul oil & gas, dar numai dacă îşi revin cotaţiile internaţionale. În rest, datorită cererii externe, sectoare precum automotive, IT, telecom, electronice (manufactură) şi back office şi suport vor fi solicitate în continuare. Cererea internă în creştere va stimula angajările din retail, logistică şi ca evoluţie recentă, din banking (entry level). Cu menţiunea că în acest ultim domeniu salariile oferite sunt destul de scăzute şi nu au tendinţa de creştere rapidă din alte domenii.

Rep: Cum explicaţi criza forţei de muncă din România?

FG: Eu văd trei cauze majore: migraţia de nestăvilit, problema demografică şi educaţia. Toate sunt corelate cu veniturile pe care l-ar putea avea un angajat în România. Natalitatea scăzută este cauzată şi de salariile mici, iar migraţia este cauzată în special de aceleaşi salarii mici. Iar educaţia este o victimă colaterală a subdezvoltării.

Rep: Cum va fi rezolvată actuala criză a forţei de muncă?

FG: În general, piaţa se reglează de la sine. Cu alte cuvinte, angajatorii fie găsesc candidaţii de care au nevoie, fie îi caută în altă parte. Anul acesta au început să apară proiecte care rezolvă pe termen scurt anumite probleme – stimularea relocării de exemplu. Pe termen lung însă trebuie să rezolvăm cele trei mari probleme – migraţia, natalitatea şi educaţia. Vedem eforturi ale firmelor de a pune bazele unor clase sau şcoli de meserii, dar este nevoie de mai mult – de a avea zeci de mii de tineri pregătiţi pentru ce se cere pe piaţa forţei de muncă, nu ”îndopaţi” cu noţiuni teoretice. Măsurile de creştere a natalităţii sunt bune, dar ele trebuie păstrate pe termen lung.

Sursa foto: wall-street.ro


Te-ar mai putea interesa și
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul împotriva Rusiei până la sfârşitul anului 2024 dacă Statele Unite nu îi......
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...