FMI a agreat în principiu extinderea cu două luni a acordului stand-by

Fondul Monetar Internaţional a agreat în principiu extinderea cu două luni a acordului stand-by, a anunţat premierul Victor Ponta, la finalul discuţiilor avute, azi, cu delegaţia FMI.
Economica.net - lun, 28 ian. 2013, 12:35
FMI a agreat în principiu extinderea cu două luni a acordului stand-by

Guvernul a solicitat FMI ca evaluarea acordului stand-by să fie discutată de Consiliul Director al instituţiei în luna mai, pentru a avea timp să îndeplinească o serie de precondiţii care privesc angajamente întârziate şi evoluţia bugetară, iar o nouă misiune ar urma să vină la Bucureşti în iulie.

Potrivit unor surse oficiale, înţelegerea parafată în primăvara anului 2011, şi care urma să fie încheiată în aprilie 2013, când era programat ultima şedinţă de evaluare în board-ul FMI, se va finaliza, cel mai probabil în iulie.

„În iulie va veni o nouă misiune, care va analiza stadiul întregului acord şi se va negocia şi noua înţelegere”, au spus sursele citate.

Practic, acordul va fi prelungit cu trei-patru luni, din cauza angajamentelor restante.

Sursele citate nu exclud ca noul acord să fie practic aprobat de Consilul Director al FMI în luna septembrie, ceea ce ar însemna şi închiderea formală a înţelegerii începute în 2011. La fel ca în urmă cu doi ani, autorităţile române nu doresc nicio pauză între cele două acorduri.

Premierul Victor Ponta a confirmat, vineri, faptul că a solicitat Fondului Monetar Internaţional extinderea cu două luni a actualului acord, explicând că a recurs la acest demers pentru a finaliza reformele structurale la companii precum Oltchim, CFR Marfă şi Transgaz.

„Eu am cerut extinderea, pentru a finaliza partea de reforme structurale şi pentru a nu mai face totul în grabă, ca la Oltchim. Se finalizează listarea Transgaz, se avansează procedura de restructurare la Oltchim, e posibil să avem discuţii pentru o nouă licitaţie, se începe procedura pentru CFR Marfă. Decizia aparţine celor de la FMI. Dacă finalizăm cu bine acest acord, începem imediat negocierile pentru un nou acord de tip preventiv”, a spus Ponta.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că nu crede că România va putea încheia rapid un nou acord de tip preventiv cu FMI, având în vedere stadiul acordului actual, care practic a stagnat din luna mai a anului trecut.

„Aşa cum stau lucrurile acum, nu. Aşa cum stau acum, nu, pentru că din luna mai, anul trecut, practic, acordul nu a mai mers înainte, a rămas doar macrostabilitatea pe care a realizat-o guvernul Boc, în rest, procesele de restructurare, de modernizare, de reducere a aparatului bugetar s-au diminuat”, a afirmat Băsescu, întrebat dacă el crede că este posibilă încheierea mai rapidă a unui nou acord preventiv cu FMI.

Şeful statului a subliniat că Guvernul trebuie să dea prioritate privatizării Oltchim şi CFR Marfă, dar şi introducerii managementului privat în companiile de stat, care sunt restanţe ale vechiului acord.

O misiune a Fondului Monetar Internaţional se află la Bucureşti în perioada 15-29 ianuarie pentru cea de-a 7-a şi a 8-a evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discuţie fiind perspectivele economiei, bugetul pe 2013, reformele structurale şi politica monetară. Misiunea FMI va fi însoţită de echipe de la Comisia Europeană şi Banca Mondială.

România are în derulare un acord preventiv cu FMI şi UE în valoare de 5 miliarde euro, fonduri care nu vor fi accesate decât în caz de necesitate.

Actualul acord a fost parafat în primăvara anului 2011, odată cu închiderea înţelegerii începute în 2009, şi urmează să fie finalizat în primăvara acestui an.

Fostul ministru de finanţe Florin Georgescu declara, în noiembrie, că Guvernul intenţionează să negocieze chiar din ianuarie 2013 termenii unui nou acord cu FMI, unde să fie preluate unele dintre condiţionalităţile nerealizate curprinse în actuala înţelegere.

Te-ar mai putea interesa și
Cele mai populare 10 acțiuni și ETF-uri tranzacționate de investitorii români pe piețele internaționale. Tehnologia și AI, criptomonedele, sectoarele de nișă și obligațiunile cu randamente mari domină preferințele
Cele mai populare 10 acțiuni și ETF-uri tranzacționate de investitorii români pe piețele internaționale. Tehnologia ...
Investitorii din România își diversifică strategiile, alternând investițiile în companii tech, active cripto, titluri de stat americane și sectoare de nișă cu plasamentele în ETF-uri axate......
Bolojan: Pachetul de măsuri fiscale este însă o urgenţă naţională şi un act de responsabilitate. România are nevoie de corectarea acumulărilor negative, iar acest pachet este începutul
Bolojan: Pachetul de măsuri fiscale este însă o urgenţă naţională şi un act de responsabilitate. România are nevoie ...
Premierul Ilie Bolojan a declarat luni că primul pachet de măsuri fiscale reprezintă o urgenţă naţională şi un act ...
Sorana Balea se alătură companie de tehnologie financiară Pluridio în funcția de Chief Financial Officer
Sorana Balea se alătură companie de tehnologie financiară Pluridio în funcția de Chief Financial Officer
Pluridio, companie românească de tehnologie financiară specializată în automatizarea proceselor de vânzare, suport ...
Agricover Credit primește un împrumut de 100 de milioane de lei de la EFSE pentru finanțarea pnvestițiilor fermierilor mici și mijlocii în proiecte sustenabile
Agricover Credit primește un împrumut de 100 de milioane de lei de la EFSE pentru finanțarea pnvestițiilor fermierilor ...
Agricover Credit IFN, instituție financiară specializată în finanțarea fermierilor, parte din Grupul Agricover, anunță ...